Volodymyr Romanjuk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Volodymyr Romanjuk
Født9. desember 1925
Kosiv Raion
Død14. juli 1995 (69 år)
Kiev
Gravlagt Q3406857
Beskjeftigelse Prest, menneskerettsaktivist
Parti Organisasjonen av ukrainske nasjonalister

Volodymyr (borgerlig navn Vasyl Omeljanovytsj Romanjuk, ukrainsk Володимир resp. Василь Омелянович Романюк; født 9. desember 1925 i Khymtsjyn, Ukraina, død 14. juli 1995 i Kiev) var en ukrainsk politisk aktivist og biskop, som i sine to siste leveår var patriark av Kiev og hele Rus-Ukraina.

Som medlem av Organisasjonen av ukrainske nasjonalister satt han mellom 1944 og 1979 totalt 17 år i sovjetisk fengsel. Etter løslatelsen ble han sendt i eksil, som han tilbragte i Canada og USA, der han virket som prest for den ukrainsk-ortodokse kirke i Canada resp. USA.

Volodymyr returnerte til Ukraina i 1990 og ble først epark av Uzjhorod for den ukrainske autokefale ortodokse kirke, men var i 1992 med på å grunnlegge den ukrainsk-ortodokse kirke (Kiev-patriarkatet). Han ble dennes erkeepark av Lviv, før han i 1993 ble valgt til kirkas patriark av Kiev og hele Rus-Ukraina.

Han døde i 1995 under uavklarte omstendigheter. Under begravelsen ved St. Sofia-katedralen brøt det ut opptøyer og gatekamper mellom tilhengere, motstandere og politiet.Forgjenger:
 Mstyslav 
Kiev-ukrainsk-ortodoks patriark av Kiev og hele Rus-Ukraina
Etterfølger:
 Filaret 
Forgjenger:
 ? 
Kiev-ukrainsk-ortodoks erkeepark av Lviv og Sokal
Etterfølger:
 ? 
Forgjenger:
 ? 
Ukrainsk-autokefal-ortodoks epark av Uzjhorod og Vynohradiv
Etterfølger:
 ?