Volodymyr Romanjuk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Volodymyr Romanjuk
Født9. desember 1925
Kosiv Raion
Død14. juli 1995 (69 år)
Kiev
GravlagtQ3406857
Beskjeftigelse Prest, menneskerettsaktivist

Volodymyr (borgerlig navn Vasyl Omeljanovytsj Romanjuk, ukrainsk Володимир resp. Василь Омелянович Романюк; født 9. desember 1925 i Khymtsjyn, Ukraina, død 14. juli 1995 i Kiev) var en ukrainsk politisk aktivist og biskop, som i sine to siste leveår var patriark av Kiev og hele Rus-Ukraina.

Som medlem av Organisasjonen av ukrainske nasjonalister satt han mellom 1944 og 1979 totalt 17 år i sovjetisk fengsel. Etter løslatelsen ble han sendt i eksil, som han tilbragte i Canada og USA, der han virket som prest for den ukrainsk-ortodokse kirke i Canada resp. USA.

Volodymyr returnerte til Ukraina i 1990 og ble først epark av Uzjhorod for den ukrainske autokefale ortodokse kirke, men var i 1992 med på å grunnlegge den ukrainsk-ortodokse kirke (Kiev-patriarkatet). Han ble dennes erkeepark av Lviv, før han i 1993 ble valgt til kirkas patriark av Kiev og hele Rus-Ukraina.

Han døde i 1995 under uavklarte omstendigheter. Under begravelsen ved St. Sofia-katedralen brøt det ut opptøyer og gatekamper mellom tilhengere, motstandere og politiet.Forgjenger:
 Mstyslav 
Kiev-ukrainsk-ortodoks patriark av Kiev og hele Rus-Ukraina
Etterfølger:
 Filaret 
Forgjenger:
 ? 
Kiev-ukrainsk-ortodoks erkeepark av Lviv og Sokal
Etterfølger:
 ? 
Forgjenger:
 ? 
Ukrainsk-autokefal-ortodoks epark av Uzjhorod og Vynohradiv
Etterfølger:
 ?