Karpato-Ukraina

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Карпатська Україна
Karpats’ka Ukrayina

Karpato-Ukraina
                  1939                       
Flag of Ukraine.svg
Flagg
Karptska Ukraina COA.svg
Riksvåpen
Nasjonalt motto:
Shche ne vmerla Ukrainy
Basisdata
Hovedstad: Khust
Geografisk plassering
Carpatho Ukraine March 1939.png
Karakteristikker
Areal: 12 901 km²
Styre
Styreform Republikk
President: Avgustyn Volosjyn
Statsminister: Julian Révaý
Nasjonale egenskaper
Offisielle språk: Ukrainsk
Historisk tidsperiode:
- Uavhengighet fra Tsjekkoslovakia:
- Annektert av Ungarn:
Mellomkrigstiden

14. mars 1939
16. mars 1939
Nasjonalsang: Ще не вмерла України

(Shche ne vmerla Ukrainy: «Ennå Ukraina ikke død»)

Forgjenger- og etterfølgerstat
Forgjenger:
Tsjekkoslovakia Del av Tsjekkoslovakia
Etterfulgt av:
Ungarn Del av Kongeriket Ungarn

Karpato-Ukraina (første del i navnet kommer fra fjellkjeden Karpatene) var 19381939 navnet på det område som omtrentlig tilsvarer det nåværende Zakarpattja oblast, «Transkarpatiske området», i Ukraina.

Før første verdenskrig og deretter tusen år tilbake var dette området en del av Ungarn. I mellomkrigstiden ble området kalt for Karpato-Russland (også Karpato-Rutenia eller Rutenia) og ble en del av Tsjekkoslovakia som ble opprettet ved avslutningen av den første verdenskrig da dobbeltmonarkiet Østerrike-Ungarn ble oppløst.

Området hadde i løpet av mellomkrigstiden hatt en relativ heterogen befolkning. Hoveddelen, 63 prosent, var ukrainere. Mange av disse kalte seg heller for «rutenere», hvilket var deres navn innenfor Østerrike-Ungarn, og de hadde, og gjør så fortsatt, at de kom fra en særskilt etnisk ukrainsk gruppe. De sørlige og vestlige delene, som er en del av Den store ungarske sletten, domineres av ungarere. Også en del jøder bodde i dette området.

I forbindelse med revisjonen etter den første verdenskrigen ble grensene i 1938, eksempelvis tyske Sudetenland, fikk Ungarn tilbake områdene med ungarsk majoritet i Slovakia, inklusivt det senere ukrainske området. Det som gjensto fikk beholde selvstyre innenfor Tsjekkoslovakia. Da Tsjekkoslovakia gikk under i 1939 ble de siste restene av Karpato-Ukraina gitt tilbake til Ungarn. Etter den andre verdenskrigen ble områdene annektert av Sovjetunionen som førte det til Den ukrainske sosialistiske sovjetrepublikk. Etter Ukrainas selvstendighet i 1991 ble området til Transkarpatisk området. Hovedstaden er Uzjhorod (ungarsk: Ungvár). Ungarere utgjør fortsatt en betydelig minoritet av befolkningen.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]