Eksarkatet for ortodokse menigheter av russisk tradisjon i Vest-Europa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Eksarkatet for ortodokse menigheter av russisk tradisjon i Vest-Europa
Экзархат православных русских церквей в Западной Европе (russisk)
Eksarkatet for ortodokse menigheter av russisk tradisjon i Vest-Europa
Aleksandr Nevskij-katedralen i Paris
Kirkerussisk-ortodoks
Land:Frankrike Frankrike
DelkirkeMoskvapatriarkatet
Erkebiskop:Jean de Charioupolis
BispeseteParis
Sogn100
Opprettet1921
Offisielt nettsted

Eksarkatet for ortodokse menigheter av russisk tradisjon i Vest-Europa var et ortodokst diaspora-bispedømme (eksarkat). Eksarkatet omfattet 100 000 russisk-ortodokse troende i rundt 100 menigheter i Vest-Europa, men var direkte underlagt den økumeniske patriark av Konstantinopel. Det fins også en rekke russisk-ortodokse bispedømmer i Vest-Europa som er underlagt Moskva-patriarkatet. Denne overlappende jurisdiksjonen mellom ulike ortodokse patriarkater er historisk betinget.

Eksarkatets sete var Aleksandr Nevskij-katedralen i Paris. Siste eksark var erkebiskop Jean de Charioupolis (fra 2003 til 2019). Hovedvekten av eksarkatets menigheter lå i Frankrike, men det var også menigheter i Belgia, Danmark, Irland, Italia, Nederland, Norge, Spania, Storbritannia, Sverige og Tyskland. (Se den russisk-ortodokse kirke i Norge). Eksarkatet ble besluttet nedlagt under ett synodemøte i det økumeniske patriarkat 27/11-2018[1] og deler av Eksarkatet ble mottatt av Moskvapatriarkatet søndag 3. november 2019.[2] Menighetene i Sverige, med ett unntak,,, og menighetene i Danmark er tatt imot av det bulgarske Patriarkatets stift for USA, Canada og Australia[3].En menighet i Sverige er tatt i mot av Konstantinopelpatriarkatet. Noen løsning om hvem som har eierskapet til Aleksandr Nevskij-katedralen i Paris er ennå ikke avgjort.

De menighetene i Norge som hørte inn under eksarkatet har blitt splittet opp. Helllge Nikolai menighet i Oslo (som var med i eksarkatet fra starten i 1931) med sine kirkegrupper er tatt imot av Det Serbiske patriarkatets .skandinaviske biskop Dositej, Hellige Hallvard ortodokse menighet i Oslo og Maria Bebudelses ortodokse menighet i Bergen er tatt i mot av Konstantinopels metropolittdømme i Skandinavia, med sete i Stockholm.

Historie[rediger | rediger kilde]

Eksarkatet ble grunnlagt av patriark Tikhon av Moskva i 1921 som midlertidig administrasjon av russiske menigheter i Vest-Europa. På grunn av det ateistiske regimet i Sovjetunionen brøt administrasjonens metropolitt Evlogij i 1927 med den russisk-ortodokse kirke. Etter å ha bedt den økumeniske patriark av Konstantinopel om beskyttelse, ble eksarkatet i 1931 tatt inn under Konstantinopels kirkelige jurisdiksjon. Eksarkene har fra 1960 hatt rang som erkebiskoper.

Liste over eksarker[rediger | rediger kilde]

  • Metropolitt Evlogij (Basilij Semjenovitsj Georgievskij, 1921–1946)
  • Metropolitt Vladimir (Bjatsjeslav Mikhajlovitsj Tikhonitskij, 1946–1959)
  • Erkebiskop Georgij (Georgij Basilevitsj Tarasov, 1960–1981)
  • Erkebiskop Georgij (Georg Wagner, 1981–1993)
  • Erkebiskop Sergij (Sergij Konovaloff, 1993–2003)
  • Erkebiskop Gabriel (Guido de Vylder, 2003–2013)
  • Erkebiskop Job (Getcha de Telmessos 2013–2015)
  • Erkebiskop Jean (Renneteau de Chariopoulis, 2016–2018)

Referanser[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]