Hopp til innhold

Den norske Forfatterforening

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sideversjon per 20. des. 2008 kl. 03:58 av StigBot (diskusjon | bidrag) (robot: automatisk teksterstatning: (-\[\[([Bb]ilde|[Ii]mage)\: +[[Fil:))
Garmanngården i Rådhusgata 7, Oslo er et av byens eldste hus. Huset rommer kontorer for Den norske Forfatterforening, Kritikerlaget, Norsk Oversetterforening, Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere og Dramatikerforbundet

Den norske Forfatterforening (forkortet DnF) er en forening for norske skjønnlitterære forfattere. Den ble stiftte i 1893. Foreningens formål er å verne og fremme norsk litteratur og ivareta de norske forfatteres faglige og økonomiske interesser. DnF har også arbeidet med internasjonalt solidaritetsarbeid for forfulgte forfattere. I 2004 hadde foreningen 513 medlemmer. Lederen er fra mars 2005 forfatteren Anne Oterholm.

Stipender og Det litterære råd

Den norske Forfatterforening forvalter en rekke egne, statlige og andre stipend som hvert år deles ut til både medlemmer og ikke-medlemmer. Det litterære råd består av ni medlemmer og avgir innstilling i alle saker av litterær art og ved stipendieutdelinger. En rekke kjente forfattere har vært medlemmer av rådet. Formenn har i nyere tid vært blant andre Paal-Helge Haugen, Svein Jarvoll og Ann Kavli.

Bruddet i 1952

I 1952 meldte 29 forfattere seg ut av Den norske Forfatterforening og dannet Forfatterforeningen av 1952, i protest mot at Den norske Forfatterforening lot seg representere i Norsk språknemnd, som hadde som formålsparagraf å arbeide for samnorsk. DnFs tidligere formann Arnulf Øverland ble formann for den nye foreningen.

De to forfatterforeningene ble gjenforent i 1966 etter opprettelsen av Vogt-komitéen, også kalt «språkfredskomitéen».

Formenn

Lista er ikke fullstendig.

Se også

Eksterne lenker

Offisiell hjemmeside