De Sorte Faars Ridderskab

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ordenstegnet for Lammeriddere (laveste grad)

De Sorte Faars Ridderskab er Studentersamfundet i Trondhjems ordenskapittel som belønning for særlig og utmerkede fortjenester, dannet 1916. Forrige ridderpromosjon ble holdt 9. april 2016. Ordenens latinske navn er Ordo Equester Owium Nigrarum.

Historikk[rediger | rediger kilde]

De Sorte Faars Ridderskab ble dannet 8. april 1916 for at Studentersamfundet i Trondhjem skulle ha en orden på linje med Det Norske Studentersamfunds, i Oslo. Man ønsket å knytte til seg byens formuende personer samt hedre de medlemmene som hadde gjort en spesiell innsats for Huset. Det ble arrangert ordenspromosjoner hvert fjerde år slik at alle kull kunne få med seg minst et møte. Møtene var preget av satire og ironi, etter beste akademiske tradisjon, bakt inn i ritualer og dertil terminologi.

Blant stifterne og medlemmene i D.S.F.R.S. finner vi Edgar Bonsak Schieldrop, Åge Falck-Ytter

Daværende kronprins Olav stilte den 9. juni 1945Minnefest for 7. juni 1905-1940-1945 i Studentersamfundet i Trondhjem og gikk på talerstolen i militær uniform med kun én utmerkelse; kommandørmedaljen for De Sorte Faars Ridderskab.[1][2] Senere har også Kong Harald, og Kronprins Haakon blitt riddere av ordenen.

Ordenspromosjon[rediger | rediger kilde]

Ordenspromosjonen foregår på et festmøte i Studentersamfundet. Det hele fremføres i en seremoni der ridderutnevnelsen står i fokus. Andre elementer er Cantzleren sin Faartale, som beskriver tilstanden i Værdalen og hva som har skjedd siden sist promosjon. Etter at ideen om «det sorte får» i 1916 ble lansert av Asbjørn Lindboe, har det ledet Trondheimsstudentene til oppdagelsen av en hel oppdiktet verden. Den er imaginær, men for den matematisk skolerte betyr ikke at den er uvirkelig. Og den reelle del av denne diktningen er lokalisert og solid forankret i Værdalen.

Andre studentordener i Norge[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Harald Ramm Rønneberg (red.): Studenter i den gamle stad: Studentersamfundet i Trondhjem gjennom 50 år, Teknisk Ukeblads Forlag 1960
  2. ^ Idar Lind og Gunnar Strøm: Vår egen lille verden: Studentersamfundet i Trondhjem 1910-85, Trondheim 1986

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

De Sorte Faars Ridderskabs hjemmeside