Studentmediene i Trondheim

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Studentmediene i Trondheim AS er et eier- og driftselskap for studentmedia i Trondheim. Selskapet eies av Studentersamfundet i Trondhjem og Studentsamskipnaden, hver med en eierandel på 50%. Mediedriften foregår i selskapet, mens medlemmene har sosial tilhørighet og tilknytning til gjengene på Samfundet. Gjengsjef er Åsmund Hunderi Stemland, ansvarlig redaktør er Oda Eriksen Haugland, mens daglig leder er Rasmus Hallan.[trenger referanse]

Studentmediene er en frivillig organisasjon, drevet av og for studentene i Trondheim. Selskapet har rundt 250 aktive medlemmer,[trenger referanse] og er fordelt i seksjoner utfra hva man jobber med; redaksjonelt, salg, økonomi, marked, IT-utvikling, drift og gjengadministrasjon. Studentmediene har arbeidslokaler på Lucasbygget ved Studentersamfundet.

Merkevarer i Studentmediene i Trondheim[rediger | rediger kilde]

  • Under Dusken – Nordens eldste studentavis. Etablert i 1914.
  • Radio Revolt – Studentradioen i Trondheim – siden 1984
  • Dusken.no – Norges eldste nettavis. Etablert i 1994
  • iBok.no - Norges største markedsplass for kjøp og salg av brukte pensumbøker. Etablert i 2005, og driftes nå utelukkende av studenter tilknyttet Studentmediene. Produktsjef er Hans Hytten, og markedssjef er Mathias Mydske.

Selskapets historie[rediger | rediger kilde]

Selskapet ble først opprettet under navnet Mediastud den 27. januar 1988, og omfattet da bare Under Dusken og Studentradio'n. I 1991 etablerte Mediastud Student-TV som sin tredje medievirksomhet. Avtalen mellom eierne ble reforhandlet i 1995 og finansiering av Student-TV ble tatt opp i avtalen. Samtidig ble driftsutgiftene fordelt med 60 prosent på Samskipnaden og 40 prosent på Samfundet, mot 50-50 tidligere.

I 1997 vedtok Velferdstinget i Trondheim å be Studentsamskipnaden å si opp Mediastud-avtalen.[1] Avtalen ble allikevel videreført, og ved reforhandling av avtalen i perioden 2006-2007 stilte Velferdtinget seg bak Mediastud-avtalen så lenge redaksjonen var uavhengig og upolitisk valgt.

I 2008 ble det meste av de tre studentmedienes arbeidsarealer samlet i Lucasbygget på Singsakerbakken 2E på grunn av en prekær mangel på arbeidsarealer i Studentersamfundet og Radio Revolt sin satsing på 24/7-radio. I forkant av flyttingen varslet Samfundets leder, Marie Stølen, at studentmediene ville miste sine lokaler på Studentersamfundet dersom de flyttet, men dette har ennå ikke slått til. Ett av målene med flytting var økte muligheter for samarbeid, men selskapet har blitt kritisert for ikke å realisere disse mulighetene.

Etter flyttingen til Lucas-bygget har selskapet gått med underskudd på grunn av leieutgifter og investeringer. Selskapet vedtok i 2010 at det ønsker lokaler i tilknytning til Samfundets bygningsmasse, men dette blir neppe mulig før Studentersamfundets nybygg reises.

I 2010 ble filmproduksjonsselskapet Prosjektor, opprinnelig en spin-off fra Student-TV, skilt ut fra selskapet og opprettet som Prosjektor Filmproduksjon, en selvstendig frivillig organisasjon.

I 2013 ble markedsplassen iBok.no en del av Studentmediene i Trondheim.

Den 1. juli 2013 realiserte Mediastud AS sitt langsiktige mål om tettere samarbeid og slo sammen de tre gjengene Under Dusken, Radio Revolt og Student-TV. Sammenslåingen ble gjennomført for å gjøre det enklere å samarbeide på én felles plattform, dusken.no, og rundt de nye produktene ibok.no og Barteguiden. Selskapet endret samtidig også navn fra Mediastud AS til Studentmediene i Trondheim AS .

I 2017 ble Barteguiden lagt ned. Samme år var det vanskelige økonomiske tider, så fra og med 2018 kuttet Under Dusken antall utgaver fra 16 til 12 i løpet av året. Det er i dag (2020) rundt 250 aktive medlemmer i Studentmediene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Universitetsavisa, nr 15, 1997: Det spøker for Student-TV

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]