David Ojstrakh

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
David Ojstrakh, Franz Konwitschny og Igor Ojstrakh

David Fjodorovitsj Ojstrakh (russisk: Давид Фёдорович Ойстрах), David Fiodorovič Ojstrah; født 17. septemberjul./ 30. september 1908greg., død 24. oktober 1974) var en jødisk sovjetisk fiolinist som stod for mange bemerkelsesverdige innspilninger og ble tilegnet tallrike verker for fiolin.

Innspilningene og utførelsene til Sjostakovitsj' konserter er særlig godt kjente, men han var også en utøver av klassiske konserter. Han arbeidet med orkestre i Russland, og også med musikere i Europa og USA. Oitrakhs innspilninger av Beethovens trippelkonsert med Sviatoslav Richter og Mstislav Rostropovitsj er også velkjente, og fiolinkonsertene til Aram Khatsjaturian er dedisert til ham, det er også to fiolinkonserter av Dmitrij Sjostakovitsj.

Tidlige år[rediger | rediger kilde]

Han ble født i det kosmopolitiske Russland i byen Odessa ved Svartehavet (som nå ligger i Ukraina) inn i en familie med kjøpmenn. Faren gikk under navnet Fishl Oistrakh og moren var Beyle (født Stepanovskij) [1]. Da han var fem, begynte unge David seriøst å lære fiolin og bratsj med en lokal lærer ved navn Piotr Stolyarskij. Han var Oistrakhs første og eneste lærer. Stolyarskij underviste også Nathan Milstein, som delte sin konsertopptreden med Oitrakhs første i 1914, da Milstein uteksaminerte fra konservatoriet. Da Oistrakh gjorde sin debut i Odessa i seksårsalderen, ble han innskrevet i Odessa-konservatoriet i 1923 hvor han studerte til 1926. Her spilte han Bachs A-mollkonsert. Hans eksamenskonsert i 1926 bestod av Bachs Chaconne, Tartinis fiolinsonate i G-moll, Rubinsteins bratsjsonate og Prokofievs D-durkonsert. Som solist spilte han Glazunovs fiolinkonsert under komponistens ledelse i Kiev i 1927 – en konsert som ervervet ham en invitasjon til å spille Tsjaikovskijs fiolinkonsert i Leningrad med det filharmoniske orkesteret under Nikolai Malko det følgende år.

I Moskva[rediger | rediger kilde]

Det samme året bestemte Oistrakh seg for å flytte til Moskva hvor han gav sin første konsert og møtte sin fremtidige kone Tamara Rotareva, pianisten som han giftet seg med det følgende år. I 1931 ble deres eneste barn, Igor, født, en sønn som skulle følge sin fars fotspor og senere skulle bli hørt spille fiolin med sin far med verker som Bachs Dobbeltkonsert og Mozarts Sinfonia Concertante. Fra 1934 og videre, underviste han i konservatoriet i Moskva, hvor han ble professor i 1939. Der var han blant storheter som Yuri Yankelevitsj og Boris Goldstein. Oistrakh underviste også mange vidunderbarn, så som Gidon Kremer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ [1]