Antonio Stradivari

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Antonio Stradivari
Antonio Stradivari inspiserer et instrument. Romantisk 1800-talls trykk

Antonio Giacomo Stradivari (også latinisert Antonius Stradivarius, ifølge nyere forskning født i 1648 på ukjent fødested, død 18. desember 1737 i Cremona) var en italiensk fiolinbyggemester, sannsynligvis historiens mest betydingsfulle instrumentmaker. Et instrument signert av ham kalles en Stradivarius.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Det antas at Stradivari var elev av Nicola Amati i årene 1666 til 1679. I 1680 startet Stradivari opp for seg selv med et verksted på Piazza San Domenico i den norditalienske byen Cremona. I begynnelsen laget han modeller av sin mesters instrumenter, men bygget også varianter av disse og ekperimenterte med forskjellige tretykkelser og ulike typer lakk.

I ettertid anses hans beste instrumenter å være fra mellom 1698 og 1725. Instrumenter som er signert etter 1730 kan sønnene Omobono og Francesco ha medvirket på. Man regner med at Stradivari bygde ca. 1100 fioliner, bratsjer, celli, noen gitarer og en harpe. Totalt er rundt 650 instrumenter bevart, hvorav bare 60 celloer.

De mest kjente instrumentene har individuelle navn, ofte etter berømte musikere som eide eller trakterte dem. Et eksempel er Ole Bull fra 1687, som i dag eies av Smithsonian Institution i USA. Den høyeste prisen som er blitt betalt for en Stradivarius (eller noe annet instrument) ved offentlig auksjon, er den godt bevarte fiolinen «Lady Blunt»[1] som 20. juni 2011 ble solgt for 10 millioner pund, tilsvarende 88,6 millioner kroner. Dette er over fire ganger mer enn den tidligere auksjonsrekorden for en Stradivarius.[2]

Stradivari arbeidet etter hvert sammen med sønnene Francesco (1671–1743) og Omobono (1679–1742). De har antagelig vært delaktige i store deler av den senere produksjonen samt at de laget instrumenter helt på egen hånd. Produksjonen tatt i betraktning er det mulig det har vært flere ansatte i verkstedet, men det er usikkert hvem.

Antonio Stradivari er også kjent under den latiniserte navneversjonen Antonius Stradivarius fordi det var under det navnet han signerte instrumentene.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser og fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Lady Anne Blunt, fiolinens første kjente eier, var Lord Byrons barnebarn
  2. ^ Nrk.no kultur
personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)