Daventry

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Daventry
Daventry
Hovedgata
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: Daventry
Admin. grevskap: Northamptonshire
Seremon. grevskap: Northamptonshire
Status By (town)
Befolkning 22 367 (2001)

Daventry er en markedsby i Northamptonshire, England, omkring 40 km vest for Northampton. Den er administrasjonsby for distriktet Daventry, og har omkring 24 000 innbyggere (2004).

Daventry har et historisk sentrum rundt markedsplassen, og moderne bolig- og industriområder i utkanten. Rett utenfor sentrum ligger en stor park og et vannreservoar.

Byen hadde et museum som tok for seg slaget ved Naseby, men dette ble nedlagt i 2004.

Mange bedrifter bruker Daventry som lager- og distribusjonssenter, på grunn byens nærhet til motorveien M1 og den sentrale beliggenheten i forhold til alle deler av Storbritannia.

Historie[rediger | rediger kilde]

De eldste sporene etter menneskelig aktivitet er funnet på Borough Hill, 199 moh., der det ligger rester etter et fort fra jernalderen. Dette er et av de største fortene fra jernalderen som er kjent i Storbritannia. Det er også funnet rester etter romerske bygninger like ved åsen.

Daventry fikk bystatus i et charter fra 1606. Et nytt charter ble utstedt i 1674. Under borgerkrigen var Karl I innkvartert i Daventry sammen med store deler av sine styrker før slaget ved Naseby, som sto nær byen i 1645.

I 1923 anla BBC en stor sendestasjon på Borough Hill. Den ble i 1935 brukt for den første praktiske testen av et radarsystem. Inntil 1992 sto det mange store antenner på åsen, men etter at sendestasjonen stengte det året har alle unntatt én blitt fjernet. Den gjenværende antennen brukes til flykontroll.

Inntil 1950 var Daventry en liten, landsens by, med omkring 6000 innbyggere. Veksten startet i 1954, da kulelagerprodusenten British Timken bygde en stor fabrikk i byen. En ny vekstperiode kom i begynnelsen av 1960-tallet, da man anla boligområder for å huse folk som flyttet fra Birmingham under en stor byrenovering. Fra 1955 til 1975 ble befolkningen mer enn tredoblet.

I 2004 fikk en reklame for McDonalds blandet mottagelse i byen. En person sa: «Jeg har et jobbintervju i Daventry; hvor er det?», og fikk svaret: «Er du sikker på at du ikke mener Coventry?».

King's Quest[rediger | rediger kilde]

Daventry er også navnet på en by i fantasidataspillet King's Quest, uten at det er noen likheter med den virkelige byen.