Banbury

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Banbury
Banbury
Sentrum
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: Cherwell
Admin. grevskap: Oxfordshire
Seremon. grevskap: Oxfordshire
Status By (town)
Befolkning 41 802 (2001)

Banbury er en markedsby i distriktet Cherwell i Oxfordshire, England. Befolkningstallet var i 2001 41 802. Elven Cherwell renner gjennom byen.

I romersk tid lå det en villa i Wykham Park rett ved byen. Det er ikke funnet noen andre romersk bosetning i eller ved byen, som vokste fram i angelsaksisk tid. Den kom under sterk dansk innflytelse. I løpet av middelalderen vokste den sterkt på grunn av omfattende ullproduksjon.

I 1135 ble Banbury slott bygget av biskopen av Lincoln. Det var i bruk inntil borgerkrigen i det 17. århundre, da det ble beleiret. På grunn av nærheten til Oxford var Banbury offisielt en rojalistiske by, men innbyggerne var kjent som strenge puritanere. Etter krigen ble slottet revet.

Banbury forble en landslig markedsby inntil Oxfordkanalen ble konstruert i 1790. Den bidro til stor vekst, og senere ble dette forsterket av jernbanen, som kom i 1850. De viktigste industriene i dag er produksjon av bildeler, elektriske apparater og aluminium, prosessering av matvarer og trykking. De gode kommunikasjonsmulighetene er forsterket ytterligere gjennom motorveien M40 som går like ved Banbury.