Avon (Warwickshire)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Avon
Avon ved Warwick Castle
LandEnglands flagg England
GrevskapGloucestershire, Leicestershire, Northamptonshire, Warwickshire, Worcestershire
Lengde137 km
Nedbørfelt2 670 km²
StartNaseby, Northamptonshire
  – Høyde190 moh.
  – Koord.   52°23′50″N 00°59′26″V
MunningSevern ved Tewkesbury
  – Høyde10 moh.
  – Koord.   51°59′47″N 02°09′49″V
SideelverLeam, Stour, Dene, Arrow, Swift, Alne, Isonbourn, Sherbourne, Swilgate
Kart
Avon
52°23′50″N 0°59′26″V

Avon ved Royal Shakespeare Theatre i Stratford-upon-Avon, Warwickshire

Avon er en elv som renner gjennom eller er grenseelv til Gloucestershire, Leicestershire, Northamptonshire, Warwickshire, Worcestershire i Midlands i England. Den er også kjent som Upper Avon, Warwickshire Avon (etter grevskapet den har hoveddelen av sitt løp i) eller Shakespeares Avon (fordi den renner gjennom Stratford-upon-Avon hvor Shakespeare ble født. Navnet er en anglifisering av det walisiske afon, som betyr «elv». Avon er 137 kilometer lang, med et nedbørfelt2 670 km².

Elveløpet[rediger | rediger kilde]

Avon har sitt utspring nær Naseby i Northamptonshire. De første kilometrene, fra Welford til Dow Bridge ved Watling Street, er den grenseelv mellom Northamptonshire og Leicestershire. Den har på denne strekningen blitt demmet opp i Stanford Reservoir.

Elven renner så videre mer eller mindre i vest-sørvestlig retning, rett nord for Cotswold Edge og gjennom Vale of Evesham. Den passerer Welford, Rugby, Wolston, Leamington Spa, Warwick, Stratford-upon-Avon, Welford-on-Avon, Bidford-on-Avon, Evesham og Pershore. Avon renner så ut i Severn ved Tewkesbury.

Bielvene til Avon inkluderer Leam, Stour, Dene, Arrow, Swift, Alne, Isonbourn, Sherbourne og Swilgate, samt en rekke mindre bekker.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Avon ved Fladbury