Hopp til innhold

Vestlandske Teatersenter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vestlandske Teatersenter
Etablert1967[1]
LandNorge
Nettstedwww.teatersenter.no

Vestlandske Teatersenter (VT) er et regionalt kompetansesenter for teater og drama på Vestlandet. Teatersenteret ble etablert i Bergen 16. desember 1967 som en frivillig organisasjon.

Senterets virksomhet retter seg mot barn, unge, amatørteater og organisasjoner. VT driver kursvirksomhet, teaterskole for barn og unge, og er en medlemsorganisasjon for amatørteaterlag og organisasjoner. Teatersenteret setter også opp egne sceneproduksjoner, og arrangerer den internasjonale barneteaterfestivalen MINI MIDI MAXI. I tillegg drifter Vestlandske Teatersenter teaterhuset Cornerteateret i Bergen, sammen med ProScen.

Virksomhet[rediger | rediger kilde]

Tilbud til barn og unge[rediger | rediger kilde]

Teaterskole[rediger | rediger kilde]

VTs Teaterskole for barn og unge ble startet i 1988, og hver av gruppene på teaterskolen lager sin egen avslutningsforestilling som gruppen fremfører på Cornerteateret under den årlige visningsfestivalen Teaterdryss (tidligere kalt "Karusell-Arena"), som finner sted i april eller mai måned.[2]

Teaterfestivalen MINI MIDI MAXI[rediger | rediger kilde]

MINI MIDI MAXI (MMM) er en internasjonal teaterfestival for barn og unge[3] som arrangeres i Bergen av Vestlandske Teatersenter for barnehager og skoler på dagtid og barnefamilier på ettermiddag. MMM-festivalen ble første gang arrangert i 2005[4] av Vestlandske Teatersenter, som avviklet den første festivalen i samarbeid med Den Nationale Scene, Barnas Kulturhus, Ole Bull Scene og Høgskolen i Bergen.[4] Festivalen tilbyr både norske og utenlandske sceneproduksjoner for og med barn og unge, og har fått svært gode tilbakemeldinger fra teateranmeldere for kvaliteten på festivalinholdet.[5]

Til og med 2015 fant festivalen sted om høsten, men i 2015 ble det vedtatt å flytte den til skolenes og barnehagenes vårsemester. Det ble derfor ikke arrangert noen MMM-festival høsten 2016, men fra 2017 har festivalen funnet sted på forsommeren hvert år.[6]

Tilbud til voksne amatørskuespillere[rediger | rediger kilde]

Vestlandske Teatersenter har to grupper for voksne amatører: Andre Akt og revygruppen Voksne Talenter. En instruktør fra Vestlandske Teatersenter følger teatergruppen, og er den som driver prosjektet fram til en visning ved semesterslutt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sceneweb, besøkt 9. november 2020[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Om Teaterskolen». www.teatersenter.no. Besøkt 11. januar 2018. 
  3. ^ «Mini Midi Maxi». www.teatersenter.no. Arkivert fra originalen 11. januar 2018. Besøkt 11. januar 2018. 
  4. ^ a b «Livlig åpning av Mini-Midi-Maxi». www.bt.no. Bergens Tidende. 17. november 2005. Besøkt 26. juni 2023. «I går gikk startskuddet for den aller første barneteaterfestivalen i Bergen, kalt Mini-Midi-Maxi. Bak står Vestlandske Teatersenter, som har knyttet til seg både Den Nationale Scene (DNS), Høgskolen i Bergen, Ole Bull Scene og Barnas Hus.» 
  5. ^ Dale, Ragnhild Freng (25. november 2013). «Kunsten å ta de unge på alvor». Periskop. Besøkt 26. juni 2023. «Vestlandske Teatersenter satser på kontinuitet, og i år er det niende gang de arrangerer MINI MIDI MAXI – internasjonal teaterfestival for barn og unge. Ambisjonen om å gjøre festivalen til en viktig og definerende faktor i teaterlandskapet er fullstendig på sin plass: her er kvalitet, profesjonalitet, og en genuin respekt for det unge publikum i alle ledd.» 
  6. ^ «Forestillinger MMM2017 - Mini Midi Maxi». www.teatersenter.no. Arkivert fra originalen 11. januar 2018. Besøkt 11. januar 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]