Kavli

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
For flere betydninger, se Kavli (andre betydninger)
Kavli Holding AS
Org.formAksjeselskap
Org.nummer913 344 162
BransjeNæringsmidler
Etablert30. april 1893
MorselskapKavlifondet
HovedkontorMidtun
LandNorge
Grunnlegger(e)Olav Kavli
Styreleder Finn Marum Jebsen
Adm. dir. Erik Volden
Nettstedkavli.com

Kavli er et norsk konsern innen produksjon og markedsføring av næringsmidler med «Kavli» som overordnet merkevarebetegnelse. Virksomheten ble etablert i 1893 av Olav Kavli.

Kavli har i dag produksjon i Norge, Sverige, Danmark, Finland og Storbritannia. Til konsernet hører blant annet Q-Meieriene som foredler og markedsfører meieriprodukter under varemerket «Q». O. Kavli AS produserer kaviar og smøreost på konsernets fabrikk i Bergen. «Primula» er et annet av virksomhetens varemerker, registrert i 1924 da den første smørbare osten ble lansert. Kavli la ned Vestfold Flatbrødfabrik og flyttet produksjonen av knekkebrød og flatbrødet «Korni» til utlandet i 2012.

Kavli Holding AS har hovedkontor i Bergen, og er heleid av Kavlifondet (O. Kavli og Knut Kavlis Almennyttige Fond), som ble opprettet i 1962 av Knut Kavli, Olav Kavlis sønn.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Olav Kavli (1872-1958) kom fra gården Årø rett utenfor Molde, og var fjerdemann i en søskenflokk på seks. Olav Kavli viste tidlig et talent for økonomi.

Atten år gammel reiste han til Bergen, hvor han gikk et tre måneders kveldskurs på en handelsskole. I 1893 fikk han handelsbrevet, som den gang var obligatorisk for alle som ville drive handelsvirksomhet. Samme år etablerte han Kavli. I 1924 presenterte Olav Kavli verdens første holdbare smøreost,[trenger referanse] Primula. Lanseringen av Primula var gjennombruddet for Kavli, og smøreosten er fortsatt et viktig produkt i Kavlis sortiment.

Olav Kavli var en dyktig markedsfører med internasjonale ambisjoner. Han bygde handelsrelasjoner internasjonalt gjennom hyppige forretningsreiser til særlig Europa og USA, men også til mange andre land i verden.

Sønnen Knut Kavli (1896-1965) begynte i selskapet i 1924. Det var han som var drivkraften da Kavli ble en internasjonal bedrift med fabrikker i Danmark (1935), England (1936) og Sverige (1940). Allerede før første verdenskrig eksporterte Kavli til over femti land.

Olav Kavli døde i 1958 og overlot driften og eierskapet av selskapet til sønnen Knut.

Hovedkontor[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]