Alrekstad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Minneplaten ved inngangen til Alrekstad Skole.

Alrekstad er en tidligere kongsgård i nabolaget Årstad i Bergenhus bydel i Bergen, med røtter tilbake til 400-tallet.

Historie[rediger | rediger kilde]

I Norrøn tid hadde stedet navnet Alrekstaðir. Alrekstad var en av de kongsgårdene langs den sørvestnorske kysten der Harald Hårfagre og hans etterfølgere tok opphold på 900-tallet før det kom opp byer i Norge. Etter slaget ved Fitjar på Stord omkring år 960 var kong Håkon den gode på vei til Alrekstad da han døde av banesårene i Håkonshella.

Ifølge Snorre Sturlasons saga om Håkon den gode 32, etter slaget Fitjar:

Kong Håkon gikk ut på langskipet sitt og lot binde om det såret han hadde fått, men blodet rant slik av det at de ikke kunne få det stanset, og da det lei på dagen, ble kongen svakere; han sa da at han ville seile nordover til gården sin på Ålrekstad... Og etter litt døde kong Håkon der på hella, samme sted som han var født.

Som kongssete var Alrekstad et viktig utgangspunkt for byutviklingen i Bergen. Årstadgeilen som går fra Alrek til Store Lungegårdsvannet er Bergens eldste gateløp. Navnet på store Lungegårdsvannet kommer av Lungegården som i middelalderen hadde navnet Alrekstadvågen etter kongsgården Ålrekstad.

I 26 år styrte Olav Kyrre landet fra Alrekstad. Kongsgården var landets hovedstad. Olav Kyrre styrte med visdom og fredsvilje i en tid med fremgang for landet. En tur til området der den gamle kongsgården lå, viser raskt at stedet ikke var tilfeldig valgt. Stedet har en strategisk plassering. I øst reiser det majestetiske Ålreken (Ulriken) seg, i forgrunnen ligger Ålrekstadvågen, Store Lungegårdsvann, i nord Ålrekstadvannet, i dag Svartediket. Sentralt i landskapet ligger også Skinhosa, i dag Puddefjorden. Det var på Alrekstad Olav Kyrre bestemte seg for å grunnlegge byen Bjørgvin. Her satt han og skuet utover Vågen, til området på Holmen, og planla bygging av den store Kristkirken, domkirken for hele Vestlandet.

På en sentral kongsgård som Alrekstad må det ha stått en trekirke i den eldste kristne tiden i Norge, kanskje alt i Håkon den godes dager. Senere stod det en stenkirke her, Det Hellige Korskirke, som først blir nevnt i år 1395, men som antakelig er mye eldre, kanskje oppført allerede på 1100-tallet. Kirken ble revet på 1600-tallet, og steinene ble brukt til å bygge små murer langs Årstadgeilen. I 1277 testamenterte Magnus Lagabøte Alrekstad kongsgård til Nonneseter Kloster. Eiendommen ble holdt i hevd til reformasjonen, da Vincens Lunge lot både kloster og kongsgård forfalle. På 1800-tallet var Årstadvollen ekserserplass. I 1898 kjøpte Bergen kommune området.

Søndag 10. september 2000 ble en minneplate avduket ved inngangspartiet til Alrekstad skole, støttet av Årstad menighet og Årstad skole.

I området[rediger | rediger kilde]

Alrek studenthjem ligger rett ved siden av Alrekstad skole, og man har utestedet Club Alrek i kjelleren på studentboligen. Haukeland sykehus ligger også i området.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]