Verdensmusikk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Verdensmusikk (fra engelsk: World Music) er en betegnelse som i hovedsak dekker all musikk som ikke faller inn under kategoriene vestlig popmusikk, vestlig klassisk musikk, eller musikkformer av amerikansk opphav, slik som jazz, hip-hop, country og rock.

Betegnelsen ble skapt på midten av 1980-tallet av den britiske platebransjen for å kategorisere musikk som falt utenfor de ovenfornevnte kategoriene.

Begrepet verdensmusikk dekker også popmusikk fra Afrika, Asia og Latin-Amerika, vestlig popmusikk som benytter elementer fra de nevnte kontinentene, og tradisjonsmusikk, hovedsakelig fra utenfor Europa og USA, men ikke utelukkende.

Betegnelsen blir brukt forskjellig i forskjellige land, og det er ikke uvanlig at popmusikkfransk blir kategorisert som «world music» i amerikanske platebutikker.

Begrepet har blitt kritisert for å være eurosentrisk og upresist, og for å være lite egnet for klassifisering av musikk. Ut fra et musikalsk eller kulturelt synspunkt er det i utgangspunktet ingen fellestrekk mellom de forskjellige musikksjangerene som faller inn under kategorien verdensmusikk.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

musikkstubbDenne musikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.