Hopp til innhold

Diego de Nicuesa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Diego de Nicuesa
Født1464Rediger på Wikidata
Baeza
Død1511Rediger på Wikidata
Det karibiske hav
BeskjeftigelseOppdagelsesreisende, politiker, conquistador Rediger på Wikidata
NasjonalitetSpania

Diego de Nicuesa (død 1511 i Torredonjimeno nær Baeza) var en spansk oppdagelsesreisende og conquistador.[1]

Biografi[rediger | rediger kilde]

Diego ankom Santo Domingo i spril 1502, med Nicolás de Ovando y Cáceres' flotilje.[2]

I 1506 ble han utnevnt til guvernør for Costa Rica, som Columbus hadde utforsket på sin fjerde og siste ekspedisjon mellom 1502 og 1504. Flåten gikk på grunn ved Darién i dagens Panama, og sykdom, sult og fiendtlige indianere gjorde at han gav opp og seilte tilbake til Spania.

I 1509 gjorde han et nytt forsøk. Før han forlot Spania, ble han utnevnt til guvernør av landområdet vest for Urabá-bukta: Darién, Mosquitobukta og Costa Rica.

I Mosquito-bukta etablerte han en koloni ved navn Nombre de Dios, men det gikk like dårlig som med hans første ekspedisjon. Kolonien slet med matmangel, fiendtlige indianere og sykdommer. I 1510 ble han reddet av sin kompanjong Colmenares, som kom med forsyninger og flere menn. Med seg hadde Colmenares to menn fra en nyetablert koloni ved navn Santa María, som var blitt etablert i Darién av conquistadoren Balboa uten Nicuesas kjennskap. Mennene kom med tilbud om lojalitet fra kolonistene, men Nicuesa var ikke fornøyd med det, og forlot kolonien for å straffe kolonistene i Santa María og selv ta kontrollen. Utsendingene lyktes imidlertid med å komme Nicuesa i forkjøpet og advare Balboa, som dermed var forberedt på Nicuesas ankomst. Guvernøren ble nektet å gå i land, og hans menn fikk valget mellom å få komme i land og bli i kolonien eller å følge Nicuesa. De fleste valgte å gå i land og bli kolonister i Santa María, mens Nicuesa og 17 lojale menn ble sendt til havs igjen. Det antas at han forsøkte å nå Santo Domingo, men han kom aldri fram. Skipet forsvant, og ingen hørte noensinne mer til ham.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Andagoya, Pascual de. Narrative of the Proceedings of Pedrarias Davila. The Hakluyt Society. Besøkt 21. juni 2019 – via Wikisource. 
  2. ^ Floyd, Troy (1973). The Columbus Dynasty in the Caribbean, 1492-1526. Albuquerque: University of New Mexico Press. s. 53,130.