Hopp til innhold

Concordia (forskningsstasjon)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Concordia, januar 2005

Concordia er en forskningsstasjon i Antarktis, beliggende 3 233 moh.Dome CAntarktisplatået. Stasjonen åpnet i 2005 og drives i fellesskap av Frankrike og Italia.

Concordia er den tredje permanente helårsstasjonen på antarktisplatået ved siden av, Vostok (Russland) og Amundsen-Scott-basenSydpolen (USA). Stasjonen ligger 1 200 kilometer fra kysten, 560 km fra Vostok og 1670 km fra Sydpolen i Australias kravområde i Antarktis, Australian Antarctic Territory.

Sommerleiren på Dome C, januar 2005

Frankrike vedtok i 1992 å anlegge en ny forskningsstasjon på antarktisplatået og Italia sluttet seg senere til prosjektet. I 1996 etablerte en fransk-italiensk gruppe en sommerleir på Dome C. Hovedformålene med leiren var logistisk støtte til European Project for Ice Coring in Antarctica (EPICA) og bygging av den permanente forskningsstasjonen. Helårsstasjonen Concordia stod ferdig til vinteren 2005, da en bemanning på 13 overvintret.

Del av en travers ankommer til Dome C, januar 2005

Mesteparten av forsyningene sendes langs traversen fra den franske stasjonen Dumont d'Urville. Transporten bruker syv til tolv dager på de 1 200 kilometerne, avhengig av værforholdene. Personell og lett gods fraktes inn med Twin Otter-fly fra Dumont d'Urville eller fra den italienske stasjonen Zucchelli.

Dome C er en av de kaldeste plasser på jorda. Temperaturen kryper sjelden over –25°C om sommeren og kan falle under –80°C om vinteren. Årsgjennomsnittstemperaturen er –54,5°C. Luftfuktigheten er lav og det er lite nedbør i løpet av året.

Dome C opplever ikke de katabatiske vindene som er typiske for kontinentets kystregioner. Dette skyldes den høye beliggenheten og distansen fra kantene av antarktisplatået. Typisk vindhastighet om vinteren er rundt 3 m/s.

Forskning

[rediger | rediger kilde]

Glasiologi

[rediger | rediger kilde]

På 1970-tallet gjennomførte grupper fra en rekke land iskjerneboring ved Dome C.

På 1990-tallet ble Dome C valgt for dypboring av iskjerner i EU-prosjektet European Project for Ice Coring in Antarctica (EPICA). Boring ved Dome C startet i 1996 og ble fullført i desember 2004, etter å ha nådd en dybde på 3 270 meter, 5 meter over berggrunnen. Alderen til den eldste isen er anslått å være om lag 900 000 år.[1]

Astronomi

[rediger | rediger kilde]

Concordia har blitt identifisert som en egnet lokalitet for ekstremt nøyaktige astronomiske observasjoner, blant annet på grunn av den klare atmosfæren over Antarktis, lav infrarød stråling og lite skyer.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «In the Cornucopia of the European Project of Ice Coring in Antarctica: the oldest Antarctic ice core». Alfred-Wegener-Institut. 13. januar 2005. Arkivert fra originalen 3. januar 2006. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]