Machu Picchu-basen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Machu Picchu-basen er en peruansk forskingsstasjon i Antarktis, opprettet for å dreven forskning i Antarktisgeologi, klimatologi og biologi. Mer spesifikt er hovudmålet å studere den geologiske fortiden til kontinentet, potensielle sjøressursar, vindstyrker, luftforurensning og hvordan dyr tilpasser seg kalde miljø. Basen er kalt opp etter det kjente verdensarvstedet Machu Picchu.

Machu Picchu-basen ligger på King George Island i Admiralty Bay, og utfører årlige forskingsekspedisjoner til Antarktis. Basen forsker mellom annet på krill og potensialet dette har som en alternativ matkjelde for menneske.

I 1976 gjorde Geographical Society of Lima krav på en sektor i Antarktis mellom lengdegradene 81°20' W (svarer til Punta PariñAS) og 75°40' W (svarer til Rinconada South Beach). Kravet har aldri blitt offisielt anerkjent som et kravområde i Antarktis. Peru signerte på Antarktistraktaten i 1981. I 1989, da Machu Picchu-basen ble skipet, fikk lander status som rådgjevande medlem i Antarktistraktaten.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]