Base Antártica Gabriel de Castilla

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gabriel de Castilla i januar 2013

Gabriel de Castilla er en av to spanske forskningsstasjoner i Antarktis, beliggende på Deceptionøya i øygruppen Sør-Shetlandsøyene. Basen er bemannet i sommerhalvåret.

Basen ble etablert i sesongen 1989–90 og forvaltes av det spanske forsvaret, men driver vitenskapelig forskning i regi av den spanske polarkomiteen. Basen kan innkvartere opp til 14 personer, vanligvis delt mellom 6-7 forskere og 7-9 i teknisk støtte.

Basen gjennomfører vitenskapelige aktiviteter innen meteorologi, miljøovervåking, kartografi, jordmagnetisme, biologi, geologi, geofysikk og seismikk. Stasjonen overvåker den vulkanske aktivitetet på øya, som opplevde flere utbrudd i perioden 1967–1970.

Et viktig formål med basen er å vise spansk tilstedeværelse i området i samsvar med Antarktistraktaten, for å sikre overholdelse og respekt for internasjonal lov i Antarktis.

Basen er oppkalt etter den spanske oppdageren og navigatøren Gabriel de Castilla, som i 1603 ledet en ekspedisjon gjennom Drakestredet og rapporterte at de hadde seilt så langt sør som til 64° S.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]