Amundsen-Scott (forskningsstasjon)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 89°59′51″S 139°16′22″Ø

Amundsen-Scott-stasjonen, januar 2006.
Sett fra luften, januar 2005.


Amundsen-Scott-stasjonen (Amundsen-Scott South Pole Station) er en amerikansk forskningsstasjon på Sydpolen, oppkalt etter polfarerne Roald Amundsen og Robert Falcon Scott.

Den ble opprettet i november 1956 i forbindelse med Det internasjonale geofysiske året (IGY) i 1957. Den har vært i kontinuerlig bruk siden, og drives av United States Antarctic Program. For tiden ligger den ca. 100 meter fra den geografiske sydpolen. Fordi den ligger på en isbre, beveger den seg omtrent 10 meter pr år relativt til sørpolpunktet.

I sommersesongen er stasjonen bemannet med i overkant av 200 personer. De fleste forlater basen i januar-februar. I 2005 overvintret 86 personer. Vinterkontingenten er isolert fra midten av februar til slutten av oktober og består hovedsakelig av støttepersonell samt noen få forskere.

Forskning ved stasjonen omfatter blant annet glasiologi, geofysikk, meteorologi, astronomi, astrofysikk og biomedisinske studier. Sørpolteleskopet benyttes for å kartlegge galaksehoper. I desember 2010 stod IceCube (IceCube Neutrino Observatory), et teleskop konstruert for å detektere nøytrinoer, ferdig ved basen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]