Amundsen–Scott South Pole Station

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Amundsen–Scott South Pole Station
SouthPoleStationDestinationAlpha.jpg
Lokalisering
Sted Sørpolen, Antarktis
Høyde 2 835 moh.
Basisdata
Tilhører USA
Drives av United States Antarctic Program
Påbegynt 1956
Bygningsareal 7 400 m²
Sesong helårs
Kart
Amundsen–Scott South Pole Station ligger i Antarktis
Amundsen–Scott South Pole Station
 
Amundsen–Scott South Pole Station (Antarktis)
89°59′51″S 139°16′22″ØKoordinater: 89°59′51″S 139°16′22″Ø
Commons-logo.svg
 Amundsen–Scott South Pole Station på Commons
Sett fra luften, januar 2005.

Amundsen–Scott South Pole Station er en amerikansk forskningsstasjon på Sydpolen, oppkalt etter polfarerne Roald Amundsen og Robert Falcon Scott.

Den ble opprettet i november 1956 i forbindelse med Det internasjonale geofysiske året (IGY) i 1957. Den har vært i kontinuerlig bruk siden, og drives av United States Antarctic Program. For tiden ligger den ca. 100 meter fra den geografiske sydpolen. Fordi den ligger på en isbre, beveger den seg omtrent 10 meter pr år relativt til sørpolpunktet.

I sommersesongen er stasjonen bemannet med i overkant av 200 personer. De fleste forlater basen i januar-februar. I 2005 overvintret 86 personer. Vinterkontingenten er isolert fra midten av februar til slutten av oktober og består hovedsakelig av støttepersonell samt noen få forskere.

Forskning ved stasjonen omfatter blant annet glasiologi, geofysikk, meteorologi, astronomi, astrofysikk og biomedisinske studier. Sørpolteleskopet benyttes for å kartlegge galaksehoper. I desember 2010 stod IceCube (IceCube Neutrino Observatory), et teleskop konstruert for å detektere nøytrinoer, ferdig ved basen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]