Vostok (forskningsstasjon)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«Vostok» har flere betydninger.
Vostok på kartet over Antarktis
Vostok (forskningsstasjon)
Vostok på kartet over Antarktis
Vostok, 2004

Vostok er en russisk forskningsstasjon i østre Antarktis, ikke langt fra den geomagnetiske sydpolenAntarktisplatået. Avstanden til den geografiske sydpolen er om lag 1 000 km. Stasjonen ble opprettet i 1957 av Sovjetunionen, men nå drives stasjonen i fellesskap av russiske, amerikanske og franske forskere. Beliggenheten nær den geomagnetiske sydpolen er utmerket for å kunne studere jordens magnetfelt. Forskning gjennomføres også innenfor områder som klimatologi, geofysikk og meteorologi.

Vostok er blant de mest utilgjengelige og ugjestmilde plasser i verden. Stedet ligger nesten 3 500 moh. og isdekket under stasjonen er nesten 4000 meter tykt. Kombinasjonen av et ekstremt kaldt klima, fem måneders polarnatt, svært lav fuktighet og lavt oksygennivå gjør regionen bortimot umulig for permanent opphold. Forskerne trenger ofte flere uker for å venne kroppen til de ekstreme forholdene. Økt blodtrykk, vekttap, søvnløshet, dårlig appetitt og kvalme er vanlige plager blant nykommere.

I 1996/97 ble det oppdaget en stor innsjø omtret 4 000 meter under Vostok. Vostoksjøen er verdens største kjente innsjø som ligger i innlandsis med et areal på ca. 14 000 km².

Jordens kaldeste sted[rediger | rediger kilde]

Vostok er det kaldeste sted på jorden hvor kontinuerlige temperaturmålinger er gjort. 21. juli 1983 ble det målt en temperatur på ÷89,2°C, den laveste temperatur som noen gang er registrert på jorda. Gjennomsnittlig årstemperatur (daglig gjennomsnitt) er ca. ÷57°C, og ingen måneder når den daglige gjennomsnittlstemperaturen høyere enn ÷30°C. Varmerekorden er ÷12,2°C. I juli 1987 var den varmeste registrerte temperaturen ÷72,2°C.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]