Hopp til innhold

Orcadas

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kart over Laurie Island med Orcadas-basen markert
«Omond House»
Orcadas, 2018

Orcadas er en argentinsk forskningsstasjon i Antarktis, beliggende på Laurie Island i øygruppen Sør-Orknøyene. Den ligger 1500 kilometer fra den nærmeste havnebyen Ushuaia og 51 kilometer fra den britiske Signy Research Station. Ved Orcadas gjennomføres det forskning innen glasiologi, seismologi og meteorologi.

Historie[rediger | rediger kilde]

På begynnelsen av 1900-tallet forsøkte en skotsk ekspedisjon under ledelse av William Speirs Bruce å trenge inn i Weddellhavet. Da de ikke lyktes å nå land, ble ekspedisjonen viet til å utforske Sør-Orknøyene.

De bygde en steinhytte, «Omond House», på Laurie Island som utgangspunkt for sine utflukter. Hytta ble i 1904 overlevert til argentinske forskere, som siden da har benyttet basen kontinuerlig under navnet Orcadas. Dette er den første permanente forskningsstasjonen i Antarktis, og samtidig den eldste kontinuerlig opererte. I 1927 ble den første telegraf i Antarktis etablert ved Orcadas.

Infrastruktur[rediger | rediger kilde]

Orcadas ligger på fjellgrunner i en høyde av fire moh., 170 meter fra sjøen. Stasjonen består av elleve bygninger med en samlet grunnflate på 2100 m² og har en kapasitet på 45 personer om sommeren og 14 om vinteren. Det årlige forbruket av drivstoff ligger rundt 200  liter, mens ferskvannsforbruket er på over én million liter. To årlige skipsanløp sikrer forsyninger til stasjonen, som også er tilgjengelig med fly i sommermånedene fra november til mars.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]