McMurdo Station

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
McMurdo Station
McMurdo Station sett fra luften
McMurdo Station sett fra luften
McMurdo Station sett fra luften
Lokalisering
StedMcMurdo-sundet, Antarktis
Basisdata
TilhørerUSA
Drives avUnited States Antarctic Program
Åpnet1956
Sesonghelårs
Kart
McMurdo Station ligger i Antarktis
McMurdo Station
 
McMurdo Station (Antarktis)

McMurdo Station er en amerikansk forskningsbase på sydspissen av Rossøya ved McMurdo-sundet i Antarktis. Den ligger i Ross Dependency som er biland til New Zealand. Stasjonen drives av USA gjennom United States Antarctic Program og ble etablert i 1956.

Stasjonen ligger på den sydligst tilgjengelige stedet for skip i Antarktis med bart fjell. Like i nærheten av basen ligger hytten som Robert Falcon Scott satte opp i forbindelse med Discovery-ekspedisjonen i 1902.

Historie[rediger | rediger kilde]

McMurdo ble senter for forskning og transport under det internasjonale geofysiske år et globalt samarbeidsprogram med 66 deltakende nasjoner som varte fra 1. juli 1957 til 31. desember 1958. Den 3. mars 1962 ble et kjernekraftverk startet opp på basen. Kraftverket PM-3A var bygget opp av moduler som ikke veide mer enn i overkant av 13 500 kilo hver, i tillegg til at størrelsen var slik at de kunne fraktes med Lockheed LC-130 (en ombygd variant av Lockheed Martin C-130 Hercules) fra den nærliggende flystripen på Williams Field. Strømmen som kraftverket produserte sparte store mengder diesel som ellers ville blitt brukt til å genere strøm. Kjernekraftverket ble demontert i 1972 og etter dette har dieselaggregater skaffet basen nødvendig strøm, blant annet til destillering av drikkevann. En plakett til minne om det første kjernekraftverket i Antarktis ble i 2010 oppført på lista over historiske steder og kulturminner i Antarktis.

Basen i dag[rediger | rediger kilde]

Lossing av forsyninger sommeren 2007. Hytten i forgrunnen ble satt opp av Robert Falcon Scott i 1902.

McMurdo er det største samfunnet i Antarktis, og basen inneholder over 100 bygninger med plass til 1 258 personer. Alt personell og utstyr som skal til Amundsen-Scott-basenSydpolen går igjennom McMurdo. Stasjonen er en moderne forskningsstasjon med havn, tre flystriper (hvorav to er sesongavhengige), en heliport, basen har også den eneste minibanken på kontinentet. Hoveddelen av arbeidet som gjøres på stasjonen er forskningsrelatert, men flesteparten av beboerne er ikke forskere, men personell med støttefunksjoner innen blant annet logistikk, IT og vedlikehold.

Årlig blir 42 millioner liter drivstoff og fem millioner kilo med forsyninger og utstyr levert basen med båt. Lasten inkluderer post, bygningsmaterialer, lastebiler, traktorer, mat og vitenskapelig utstyr. Isbrytere fra United States Coast Guard bryter en kanal gjennom den islagte McMurdo-sundet slik at forsyningsskipene kan nå Winter Quarters Bay for lossing. I tillegg flys det inn noe forsyninger og ikke minst personell til Williams Field. Ulike frukt og grønnsaker blir dyrket på basen i et drivhus ved hjelp av hydroponi.

McMurdo Station ligger omtrent tre kilometer fra Scott Base, en newzealandsk forskningsstasjon. Hele området ligger i Ross Dependency som New Zealand hevder rett til, selv om denne retten ikke anerkjennes av de fleste land. De senere år har det vært en del kritikk mot basen på grunn av ulike byggeprosjekt, særlig i tilknytning til Sydpoltraversen fra basen til Sydpolen.[1]

En Caterpillar 10K-AT Adverse Terrain hjullaster trekker en slede med lass på McMurdo Station (2001).

Referanser[rediger | rediger kilde]