Hopp til innhold

Norway Station

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Norway Station på kartet over Antarktis
Norway Station
Norway Station
Norway Station på kartet over Antarktis

Norway Station var hovedbasen til Den norske antarktisekspedisjonen 1956–60 til Dronning Maud Land. Blant ekspedisjonsdeltagerne ble den kalt Fimbul. Stasjonen ble anlagt 55 moh.isbremen Fimbulisen, omtrent 36 kilometer fra barrierekanten.

Norway Station bestod av tre bygninger anlagt ved siden av hverandre, og disse var forbundet med en 60 meter lang gang bygget opp av proviant- og utstyrskasser. Bygningene var konstruert for å motså tyngden av snøen som etter hvert begravde basen, og mot slutten av ekspedisjonen måtte man klatre opp en 6,5m høy stige for å komme seg ut. I tillegg til de tre hovedbygningene, ble det anlagt flere hytter, instrumenthus, bur og antennemaster, samt en hundegård til over 40 hunder.

Det største huset var på 78 kvadratmeter og inneholdt lugarer til de 14 overvintringsmedlemmene. Hver lugar var på om lag 2x2 meter. Et hus inneholdt kjøkken med messe og kontorer, mens det siste inneholdt meteorologirom, radiorom og legekontor.

Da den norske ekspedisjonen forlot Norway Station i november 1959, ble stasjonen overdratt til South African National Antarctic Expedition (SANAE) for en symbolsk sum. SANAE I var i drift i tre år før en stasjon nærmere kysten ble etablert.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]