Hopp til innhold

Cochenillelus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Cochenillelus
venstre: Hunnen er vingeløs
høyre: Hannen har vinger og to lange haletråder.
Nomenklatur
Dactylopius cocchus
Costa, 1835
Synonymi
[= Coccus cacti ]
[= Pseudococcus cacti ]
Populærnavn
cochenillelus
Hører til
Dactylopiidae,
skjoldlus,
plantelus
Økologi
Habitat: på land
Utbredelse: Sør-Amerika, Mexico, Kanariøyene, Australia
Cochenillelus på Opuntia ficus-indica.
Kaktus med reder for Cochenillelus

Cochenillelus (Dactylopius cocchus) er en art i familien Dactylopiidae som hører til blant skjoldlusene. Disse lusene brukes til fremstilling av fargestoffet karmin, som brukes både til farge i mat, kosmetikk, tekstiler og i maling.

Cochenillelus kommer opprinnelig fra Mexico, hvor aztekerne kjente til at de kunne brukes til å lage farge. Også Maya-kulturen kjente til lusenes gode egenskap som farge. Da europeerne kom til Mexico tok de med seg lus til Kanariøyene i Europa. De er også innført i Spania, Algerie og Australia.

Hunnen er vingeløs, omtrent 5 millimeter lang som voksen. De er flattrykte, med en oval kroppsfasong og kryper rundt på kaktuser. Fargen er rødlig, men den er skjult av et hvitt vokslag. Hannen har vinger og to lange haletråder (cerci).

Cochenillelus er plantelus og lever på kaktus i slekten Opuntia, hvor den suger ut plantesaft.

Slekten Dactylopius har mange svært nærstående arter som er vanskelige å skille fra hverandre. Mange av artene kan brukes til å fremstille fargestoffet karmin. Karmin er egentlig et giftstoff som lusen produserer som beskyttelse ovenfor predatorer (rovdyr).

Det er de voksne hunnene som brukes i produksjon av karmin. Etter at de er drept, tørkes de og er klar for salg. For å fremstille fargen knuses lusene til et pulver. For å fremstille fargen må pulveret kokes og tilsettes ulike ingredienser.

Det er to måter å drive oppdrett av disse lusene. Den tradisjonelle går ut på å høste lusene etterhvert som de blir kjønnsmodne. Den kontrollerte formen foregår i drivhus der kaktusene er plantet tett. Farmen er beskyttet mot vær og vind. Hver kaktus er utstyrt med et lite rede. Utviklingstiden er 3 måneder og temperaturen holdes på konstant 27° celsius.

På slutten av 1900-tallet lyktes det å fremstille et syntetisk fargestoff som hadde svært mange av de samme egenskapene som karmin, og bruken av «ekte karmin» gikk sterkt tilbake. I nyere tid har bruken igjen økt.

Karmin er en rød farge og brukes til farging av mat, kosmetikk, tekstiler og i maling.

Brukt i mat er fargestoffet godkjent i EU med E-nummer E-120.

I kosmetikk er ekte karmin brukt blant annet i leppestifter.

Systematisk inndeling

[rediger | rediger kilde]
Treliste

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]