Karmin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Karmin
 
Fargekoder
Hex triplett #960018
RGB
(r, g, b)
(150, 0, 24)
CMYK
(c, m, y, k)N
(24, 100, 97, 15)
HSV
(h, s, v)
(350°, 100%, 59%)
N: Normalisert til [ 0–255 ]

Karmin eller karminrødt, er et kraftig rødt fargestoff, som framstilles fra cochenillelus. Karmin er egentlig et giftstoff som lusen produserer som beskyttelse overfor predatorer (rovdyr).

Karmin er en rød farge og brukes til farging av kosmetikk, godterier, leskedrikker, og lignende. Det brukes også til farging av tekstiler. Karminrødt er også en vanlig farge i en kunstners palett.[1]

På slutten av 1900-tallet lyktes det å syntetisk fremstille et fargestoff som var svært likt karmin, og bruken av «ekte karmin» gikk sterkt tilbake. I nyere tid har bruken igjen økt.

Bruk[rediger | rediger kilde]

Karmin brukes som tilsetningsstoff i en rekke matvarer. Karmin gir rødfargen kalt campari i mat og har E-nummer: E120. Bruken har vært omstridt i en rekke land fordi den kan forårsake alvorlige allergiske reaksjoner, og i verste fall anafylaktisk sjokk. Karmin har også vært sitert i astmapatologi.

I kosmetikk er karmin brukt blant annet i leppestift.

Særlig i farger for kunstnere blir fargestoffet brukt, siden kvalitet er viktig og at det har gode egenskaper. Til annen maling brukes helst kunstig fremstilt karminfarge.

Kaktus med reder for Cochenillelus

Cochenille[rediger | rediger kilde]

hovedartikkel: Cochenillelus

Karmin framstilles fra cochenillelus, (Dactylopius cocchus), en art som lever på kaktuser. Slekten Dactylopius har mange svært nærstående arter som er vanskelige å skille fra hverandre. Mange av artene kan brukes til å fremstille fargestoffet karmin. De hører til i gruppen skjoldlus.

Det er oppdrett av lusene flere steder. Opprinnelig finnes de i Sør-Amerika, men er innført til Kanariøyene, Spania, Algerie og Australia. Det er de voksne hunnene som brukes i produksjon av karmin, og de samles inn. Etter at de er drept, tørkes de og er klar for salg. For å fremstille fargen knuses lusene til et pulver. For å fremstille fargen må pulveret kokes og tilsettes ulike ingredienser.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ R. Broby-johansen: Kunstordbok Tiden 1965