Dactylopiidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dactylopiidae
cochenillelus, hunnen til venstre, hannen til høyre
Nomenklatur
Dactylopiidae
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenNebbmunner
GruppePlantelus
Økologi
Antall arter: 10 i verden, én i Europa, ikke i Norge
Habitat: på planter
Utbredelse: opprinnelig Amerika, men nå spredt over hele verden
Inndelt i

Dactylopiidae er en familie med plantelus som hører til gruppen skjoldlus, Coccoidea. De er insekter med sugende munndeler og hører til i den store gruppen nebbmunner. I motsetning til andre skjoldlus som gjerne er regnet som skadedyr, er disse lusene av positiv økonomisk betydning som produsenter av fargestoffet karmin eller cochenille.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Hunnen er ca. 5 mm lang, oval med godt synlige antenner og bein, rød på farge, men denne fargen er vanligvis dekket av et vokslag. Hannen er mye mindre og spinklere, med et par runde vinger og et par lange haletråder.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Alle artene i familien lever på fikenkaktus (Opuntia spp.). Hunnene og nymfene sitter i klynger på kaktus-bladene og suger saft. Utviklingen er forholdsvis rask, generasjonstiden er 60 – 80 dager. En hunn kan legge 400 – 600 egg. Hunnene går gjennom tre nymfestadier, hannene fem. De voksne hannene tar ikke næring til seg og lever bare kort tid.

Økonomisk betydning[rediger | rediger kilde]

Artene har økonomisk betydning som produsenter av det intenst røde fargestoffet karmin eller cochenille, som er et mye brukt tilsetningsstoff i sukkertøy, kosmetikk og lignende. Produksjon av cochenille ved hjelp av Dactylopius-arter i kultur på fikenkaktus har foregått i flere områder. Dette har hatt en indirekte, sterkt negativ økonomisk effekt: både fikenkaktus og cochenille-lus ble innført til Australia for å starte slik produksjon, men kaktusen spredte seg snart ut av kontroll og skapte et massivt problem ved at den tok over store områder. Arten Dactylopius tomentosus er planlagt brukt i et forsøk på biologisk kontroll av fikenkaktus i Sør-Afrika (Mathenge m.fl. 2009 [1]).

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Opprinnelig fantes denne familien etter alt å dømme bare i Amerika, siden fikenkaktus bare vokser naturlig der. Nå har artene imidlertid spredt seg til de fleste områder der fikenkaktus er plantet, dels ved at de har blitt flyttet med plantene, dels på grunn av bevisst utsetting. De finnes nå i varme, tørre områder i alle verdensdeler. I Europa er det bare funnet én art, Dactylopius coccus, som forekommer vilt på Sicilia, og dessuten finnes i kultur på Kanariøyene og i Spania.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste


Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]