Hopp til innhold

Karmin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «E-120»)
Karmin
 
Fargekoder
Hex triplett#960018
RGB
(r, g, b)
(150, 0, 24)
CMYK
(c, m, y, k)%
(24, 100, 97, 15)
HSV
(h, s, v)
(350°, 100%, 59%)
%: Prosent farvemetning [0–100  prosent]

Karmin eller karminrødt, er et kraftig rødt fargestoff, som framstilles fra cochenillelus.[1] Karmin er egentlig et giftstoff som lusen produserer som beskyttelse overfor predatorer (rovdyr).

Bruk[rediger | rediger kilde]

Karmin er en rød farge og brukes til farging av kosmetikk, godterier, leskedrikker, og lignende. Det brukes også til farging av tekstiler.

Karminrødt er også en vanlig farge i en kunstners palett.[2]

Karmin ble tatt i bruk i Norge på slutten av 1700-tallet, da man begynte å importere det fra blant annet Mexico.[3]

På slutten av 1900-tallet lyktes det å syntetisk fremstille et fargestoff som var svært likt karmin, og bruken av «ekte karmin» gikk sterkt tilbake. I nyere tid har bruken igjen økt.

Karmin brukes som tilsetningsstoff mange matvarer. Karmin gir rødfargen kalt campari i mat og drikke, og har E-nummer: E120. Bruken har vært omstridt i flere land fordi den kan i svært sjeldne tilfeller forårsake alvorlige allergiske reaksjoner, og i verste fall anafylaktisk sjokk. Karmin har også vært sitert i astmapatologi.

I kosmetikk er karmin brukt blant annet i leppestift.

Særlig i farger for kunstnere blir fargestoffet brukt, siden kvalitet er viktig og at det har gode egenskaper. Til annen maling brukes helst kunstig fremstilt karminfarge.

Kaktus med reder for Cochenillelus

Cochenille[rediger | rediger kilde]

hovedartikkel: Cochenillelus

Karmin framstilles fra cochenillelus, (Dactylopius cocchus), en art som lever på kaktuser. Slekten Dactylopius har mange svært nærstående arter som er vanskelige å skille fra hverandre. Mange av artene kan brukes til å fremstille fargestoffet karmin. De hører til i gruppen skjoldlus.

Det er oppdrett av lusene flere steder. Opprinnelig finnes de i Sør-Amerika, men er innført til Kanariøyene, Spania, Algerie og Australia. Det er de voksne hunnene som brukes i produksjon av karmin, og de samles inn. Etter at de er drept, tørkes de og er klar for salg. For å fremstille fargen knuses lusene til et pulver. For å fremstille fargen må pulveret kokes og tilsettes ulike ingredienser.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Karminsyre. (2017, 4. juli). I Store norske leksikon. Hentet 21. desember 2017.
  2. ^ R. Broby-johansen: Kunstordbok Tiden 1965
  3. ^ Norgeshistorie.no, Ragnhild Hutchison, «Fargeeksplosjonen på 1700-tallet». Hentet 21. des. 2017.