Civilization: Beyond Earth

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Civilization: Beyond Earth
UtviklerFiraxis Games
Utgiver2K Games
Mac og Linux versjoner av Aspyr Media.
DistributørTake-Two Interactive
ProdusentLena Brenka
DesignerWill Miller
David McDonough
ProgrammererDon Wuenschell
ForfatterRex Martin
Peter Murray
Walt Williams
Scott Wittbecker
KunstnerMichael R. Bates
KomponistGriffin Cohen
Geoff Knorr
Michael Curren
Grant Kirkhope
PlattformMicrosoft Windows
OS X
Linux
Utgivelse24. oktober 2014.[1]
SjangerTurbasert strategispill
4x-spill
ModusEnspiller, multiplayer
Nettstedwww.civilization.com
Del av serien Civilization

Sid Meier's Civilization: Beyond Earth er et turbasert strategispill i Civilization-serien, som er utviklet av Firaxis Games og utgitt av 2K Games. Spillet går ut på at folk fra forskjellige fraksjoner på Jorden lander med et romskip på en fremmed planet, og må bygge opp en ny sivilisasjon der. Spillet er sterkt inspirert av Civilization V, og er en åndelig oppfølger til Sid Meier's Alpha Centauri.

En utvidelse, Rising Tide, ble lansert 9. oktober 2015.

Spillet[rediger | rediger kilde]

Beyond Earth er et turbasert strategispill spilt på et heksagonalt rutenett. Spillet ser med første øyekast annerledes ut enn forgjengeren Civilization V, men er svært likt, og Gamer.no skrev i sin anmeldelse at «(i) hovedsak har det gamle systemet fått seg en sminkejobb».[2]

I Beyond Earth velger man en sponsor og hva man har med seg til den nye planeten, til forskjell fra tidligere utgaver av Civilization der man velger en leder med forhåndsdefinerte egenskaper. Teknologitreet er blitt et nett der avhengighetene går i flere retninger, og forskjellige teknologier kan gi poeng til forskjellige "affinities", eller slektskap, som igjen påvirker hvordan militære enheter oppgraderes, og hva man kan bygge i byene sine.

Spilleren kan fokusere på harmoni, og enhet med planeten, som gir mulighet for å temme planetens skapninger og bruke genetisk modifikasjoner på militære enheter. Målet for den som ønsker harmoni er å vekke planetens bevissthet og forenet oppnå et høyere bevissthetsnivå.

"Supremacy" eller overlegenhet vektlegger teknologi, og har som mål å forenes som en stor digital bevissthet og frigjøre jordens befolkning fra den biologiske kroppens begrensningene og få kybernetiske kropper. Fokus på overlegenhet gir utmerkede fly og robotiserte soldater.

"Purity", eller renhet, fokuserer på å bevare menneskligheten, beskytte seg mot planetens skapninger og gjøre planeten mer jord-lignende. Målet er å gjøre planeten om til "det lovede land" og så kontakte jordens befolkning og fortelle dem at de kan komme å bosette seg - og de kommer, og må få et sted å bo.

Spillet kan også vinnes gjennom erobring, å oppnå kontakt med en fremmed og mer utviklet utenomjordisk sivilisasjon, eller ved å ha flest poeng når tiden renner ut i runde 500.[3]

Utvikling[rediger | rediger kilde]

Utviklingen var inspirert av Alpha Centauri og av Civilization-serien. De to sjefsutviklerne Will Miller og David McDonough opplyste i et intervju rett før lanseringen i 2014 at de blant annet hadde lest Arthur C. Clarke og Carl Sagan og hentet inspirasjon fra filmen Dune.[4]

Mottagelse[rediger | rediger kilde]

Spillet ble godt mottatt av kritikerkorpset, og per april 2016 hadde det en ranking på 79.54 % på GameRankings og 81/100 on Metacritic.[5] Fansen var ikke like positiv, og mange var skuffet over at spillet var for likt Civilization V[6] og at ideene fra Alpha Centauri (SMAC) bare ble brukt på utstilling.[5][7] Gamer.no kalte spillet «(e)t strategispill uten inspirasjon, bygget på et solid fundament».[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Civilization: Beyond Earth, GAME DESCRIPTION». Arkivert fra originalen 6. mai 2016. Besøkt 14. april 2016. 
  2. ^ a b «Anmeldelse: Sid Meier's Civilization: Beyond Earth». Gamer.no (norsk). Besøkt 7. november 2022. 
  3. ^ «Victory (CivBE)». Civilization Wiki (engelsk). Besøkt 7. november 2022. 
  4. ^ «Civilization: Beyond Earth interview - everything you need to know about the new factions, aliens, technology and more». PC Gamer (engelsk). 12. april 2014. Besøkt 7. november 2022. 
  5. ^ a b «Sid Meier's Civilization: Beyond Earth for PC Reviews». Metacritic. Besøkt 15. april 2016. 
  6. ^ Peckham, Matt (30. oktober 2014). «Civilization: Beyond Earth Doesn't Offer Players Anything New». Wired (engelsk). ISSN 1059-1028. Besøkt 7. november 2022. 
  7. ^ Cross, Katherine (26. november 2014). «Why Beyond Earth can't top Alpha Centauri». Polygon (engelsk). Besøkt 7. november 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]