Vindskjær

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Vindskjær er forskjell i vindstyrke og/eller vindretning mellom to punkter i atmosfæren. Om forskjellen er med høyden kalles det «vertikalt vindskjær», og om det er mellom to horisontale punkt kalles det «horisontalt vindskjær».

Vindskjær kan ha innvirkning på farten til et fly i forhold til luften i forbindelse med letting og landing, og dette kan av og til ha katastrofale følger. Mange flyulykker har hatt sammenheng med vindskjær. Vindskjær kan også påvirke hvor kraftig et tordenvær kan bli, men motvirker utviklingen av tropiske sykloner. Turbulens er en effekt som ofte oppstår i forbindelse med vindskjær.

Værsituasjoner[rediger | rediger kilde]

En kan få vindskjær i forskjellige værsituasjoner.

  • Værfronter. En kan få kraftig vindskjær når temperaturforskjellen på tvers av fronten er 5°C eller mer og fronten flytter seg framover med en fart på 25-30 km/t. Sidan fronter er tredimensjonale fenomener, kan vindskjær i forbindelse med fronter oppstå hvor som helst mellom bakken og tropopausen.
  • Når en luftstrøm blir hindret. Når vind blåser over et fjell eller en fjellkjede kan man få et vertikalt vindskjær på lesiden av fjellet.
  • Temperaturinversjoner. På kalde og klare netter kan det oppstå en temperaturinversjon på grunn av varmeutstråling fra bakken. I slike tilfeller vil ikke friksjon påvirke vinden over toppen av inversjonen. Endring i vindretning kan bli så mye som 90 grader og vindstyrke så mye som 20 m/s.

Effekt på forplantning av lyd[rediger | rediger kilde]

Vertikalt vindskjær kan påvirke forplanting av lyd i den lavere atmosfæren ved at lydbølger blir «bøyd» ved refraksjon. Denne effekten er viktig å forstå når en skal bygge lydisolerende vegger som skal verne mot støy fra bil- og flytrafikk.

Se også[rediger | rediger kilde]