Thanjavur

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Thanjāvūr
தஞ்சாவூர்
Tañcāvūr
Bilde fra Thanjāvūr med Brihadisvara-tempelet i bakgrunnen.
LandIndias flagg India
Delstat Tamil Nadu
DistriktThanjavur
StatusKommune/by
GrunnlagtSeinest 850 AD
Postnummer613001
Retningsnummer4362
Areal36 km²
Befolkning222 619 (2011)
Bef.tetthet6 183,86 innb./km²
Høyde o.h.88 meter
Nettsidewww.municipality.tn.gov.in/thanjavur
Posisjonskart
Thanjavur ligger i India
Thanjavur
Thanjāvūr
Thanjavur (India)
Kart
Thanjavur
10°47′13″N 79°08′16″Ø

Thanjāvūr (tamil: தஞ்சாவூர், Tañcāvūr; hindi: तंजावुर), tidligere kjent under det engelske navnet Tanjore, er en kommune og administrativt senter i Thanjavur-distriktet i regionen Chola Nadu i den indiske delstaten Tamil Nadu. Etymologer tror at navnet Thanjāvūr kommer fra Tanjan, en legendarisk asura i hinduistisk mytologi. I 2011 hadde byen 222 619 innbyggere, mens det større byområdet hadde 290 732 innbyggere.

Brihadisvara-tempelet i Thanjāvūr står på UNESCOs Verdensarvsliste.
Et sjeldent Tanjore-maleri fra slutten av 1800-tallet.

Byens tidlige historie er usikker - noen historikere mener den fantes allerede i Sangam-perioden, selv om det så tidlig ikke finnes nedtegnelser om den. Thanjāvūr ble først en viktig by i regjeringstiden til mellomcholaene, da den var Chola-dynastiets hovedstad. Etter cholaenes fall var byen underlagt en rekke forskjellige riker, som Pandya-dynastiet, Vijayanagarariket, Madurai-nayak-dynastiet, Thanjavur-nayak-riket, Thanjavur-maratha-riket - de to sistnevnte med Thanjāvūr som sin hovedstad - og Britisk Raj. Siden 1947 har den vært del av Republikken India.

Thanjāvūr er et viktig senter for sørindisk kunst og arkitektur. De fleste av De store, levende Chola-templene, som står innskrevet på UNESCOs Verdensarvsliste, er i eller i nærheten av Thanjāvūr, og det største av disse templene, Brihadisvara-tempelet, er plassert i bykjernen. Thanjāvūr er også hjembyen til Tanjore-maleri, en unik maleristil i regionen. I tillegg er Thanjāvūr et viktig jordbrukssenter i midten av regionen, kjent som "Tamil Nadus risbolle." South Zone Culture Centre i Thanjāvūr er et av mange regionale kultursentre opprettet av den indiske regjeringa for å fremme Indias kulturelle arv.

Thanjāvūr har gode vei- og jernbaneforbindelser til andre deler av India og andre byer i Tamil Nadu. Den nærmeste flyplassen er Tiruchirappalli internasjonale flyplass, 56 km unna, og den nærmeste havna er Nagapattinam, 84 km unna Thanjāvūr.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]