Chernobyl

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Chernobyl
Generell informasjon
TypeMiniserie
SjangerDrama / Historie
Prod.landUSA, Storbritannia
Episoder5
SpråkEngelsk
Basert påVoices from Chernobyl
Foran kamera
Medvirkende
39 oppføringer
Jared Harris (rollefigur: Valerij Legasov)
Stellan Skarsgård (rollefigur: Borys Sjtsjerbyna)
Emily Watson
Jessie Buckley
Adam Nagaitis (rollefigur: Vasil Ignatenko)
Paul Ritter (rollefigur: Anatolij Djatlov)
Sam Troughton (rollefigur: Aleksandr Akimov)
Robert Emms (rollefigur: Leonid Toptunov)
Adam Lundgren
Karl Davies
Jay Simpson
Adrian Rawlins (rollefigur: Mykola Fomin)
David Dencik (rollefigur: Mikhail Gorbatsjov)
Ralph Ineson (rollefigur: Nikolaj Tarakanov)
Barry Keoghan
Fares Fares
Michael McElhatton
Con O'Neill (rollefigur: Viktor Bryukhanov)
Mark Lewis Jones (rollefigur: Vladimir Pikalov)
Alan Williams
Alex Ferns
Donald Sumpter
Jamie Sives
Baltasar Breki Samper (rollefigur: Oleksij Ananenko)
Michael Socha
Natasha Radski
Michael Colgan (rollefigur: Mikhail Sjtsjadov)
James Cosmo
Hilton McRae
Peter Guinness
Kieran O'Brien (rollefigur: Valerij Khodemtsjuk)
Josef Altin
Billy Postlethwaite
Joshua Leese
Nadia Clifford
Philip Barantini (rollefigur: Valerij Bespalov)
Oscar Dyekjær Giese (rollefigur: Borys Baranov)
Douggie McMeekin
Alexej Manvelov
Bak kamera
Skaper(e)Craig Mazin
ProdusentSanne Wohlenberg
ManusCraig Mazin
RegiJohan Renck
MusikkHildur Guðnadóttir
FotoJakob Ihre
Prod.selskapHBO, Sky Television plc
Sending
Periode6. mai 20193. jun. 2019
TV-kanalHBO,[1] Sky Atlantic[1]
Sideforhold2:1
Eksterne lenker
IMDb
Offisiell nettside

Chernobyl er en britisk-amerikansk miniserie fra 2019 i fem episoder, skapt og skrevet av Craig Mazin og regissert av Johan Renck. Serien skildrer atomkraftulykken i Tsjornobyl, Sovjetunionen som inntraff i april 1986, og opprydnings- og sikrings arbeidet samt ulykkens konsekvenser.[2]

Serien var en samproduksjon mellom det amerikanske fjernsynsselskapet HBO og den britiske kringkasteren Sky, og hadde premiere på HBO den 6. mai 2019.

Serien er inspirert av, og har gjenbrukt historier fra Svetlana Aleksijevitsjs dokumentarbok Bønn for Tsjernobyl, blant annet historien til Ljudmila, enken av brannmannen Vasiljev Ignatenko.[3] Serien har fått ros for nøyaktig historisk korrekt gjenskaping av dagligliv og materiell kultur i 1980-tallets Sovjet. Men også fått kritikk for å gi feil inntrykk av hvordan Sovjetunionen ble styrt politisk.[4]

Serieskaperne la ut en podcastserie hvor Mazin og Sagal blant annet diskuterte hvilke kunstneriske friheter de hadde tatt seg i å omforme de historiske begivenhetene til dramaserien.[5]

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

I april 1986 eksploderer reaktor 4 ved Tsjornobyl kjernekraftverk i nærheten av Pripyat i Ukraina. Ingeniør Anatoly Dyatlov avfeier alvorlighetsgraden av eksplosjonen, til tross for at reaktorkjernen har eksplodert. Nødetatene ankommer, uvitende om risikoen som består av atomavfall spredt etter eksplosjonen. En komite blir nedsatt, men forbyr evakuering fra området, og stopper all kommunikasjon til omverdenen for å hindre at nyhetene om eksplosjonen sprer seg.

På ordre fra Dyatlov åpner Aleksandr Akimov og Leonid Toptunov vann-ventiler manuelt, for å oversvømme den skadde reaktoren. Men i den forbindelse blir de utsatt for dødelig radioaktiv stråling. Valery Legasov blir informert om hva som har skjedd, og blir beordret til Tsjernobyl for å gi teknisk råd til komiteen. I Minsk, Belarus syv timer etter eksplosjonen, oppdager kjernefysikeren Ulana Khomyuk en kraftig økning i radioaktiv stråling. Men hennes bekymringer blir ignorert av lokale myndigheter.

sykehuset i Pripyat (nå overbelastet med pasienter som lider av Strålingssyke) finner Lyudmilla Ignatenko ut at ektemannen hennes, brannmann Vasily Ignatenko har blitt sendt til Moskva sammen med flere andre ARS-pasienter. Mikhail Gorbatsjov blir orientert av Valery Legasov om at hendelsen i Tsjernobyl er mye mer alvorlig enn først rapportert, og Legasov blir sendt dit sammen med Boris Shcherbina for å fastslå alvorlighetsgraden personlig. Militæret får beskjed om å forsøke å stoppe brannen med sand og bor.

En gruppe frivillige forsøker å drenere alt vannet, men ytterligere problemer venter. Selv om kjelleren blir tømt for vann, begynner en kjernefysisk nedsmeltning og truer med å lekke inn i, og forurense, elvene Pripyat og Dnepr, den lokale vannforsyningen for 50 millioner mennesker - pluss avlinger og husdyr. Kullgruve-arbeidere fra Tula blir ansatt for å grave en tunnel, og installere en varmeveksler rett under kjernekraft-anlegget. I mellomtiden blir Khomyuk sendt til et sykehus i Moskva, hvor hun finner en lite samarbeidsvillig Dyatlov. Lyudmilla kommer seg inn på sykehuset for å være sammen med ektemannen sin, og kan se med hennes egne øyne hvordan Vasilys helse-tilstand stadig forverres. Khomyuk er vitne til at Lyudmilla kommer inn i Vasilys isolerte område, for å få kontakt med mannen sin. Hun truer med å avsløre sykehusets uaktsomhet. Men hun blir arrestert av KGB-agenter, som hadde fulgt etter henne. Legasov arrangerer hennes løslatelse.

Lyudmilla ser senere på ektemannen sin og flere andre nylig døde ARS-ofre senket ned i en massegrav, forseglet i en kiste av sink, og betong blir tømt over hele massegraven i forsøk på å hindre videre forurensning. Legasovs planer indikerer en større eksklusjonssone rundt hele området. Soldater blir også satt inn for å plukke opp innbyggere, og skyte dyr på grunn av trusselen om mulig forurensning. General Nikolai Tarakanov har ikke noe annet valg enn å be likvidatorer om å rydde rester fra taket for hånd, men de får bare 90 sekunder hver for å rydde taket på grunn av den store risikoen for stråling.

Khomyuk får tilgang til klassifiserte dokumenter, og identifiserer en påfallende lik hendelse fra 1975 ved Leningrad kjernekraftverk, som det viser seg at Legasov allerede visste om. Hun oppfordrer Legasov til å vitne under en eventuell rettssak mot Dyatlov og ledelsen ved kjernekraft-anlegget. Legasov vil også tale til Det internasjonale atomenergibyrået. Dyatlov og ett par komité-medlemmer skal stilles for retten for deres feilhåndtering av katastrofen. Shcherbina, Khomyuk og Legasov skal også vitne. Men en KGB-ansatt, Charkov, informerer Legasov privat om at vitnesbyrdet hans kommer til å bli avvist av sovjetiske myndigheter.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

 • Jared Harris − Valerij Aleksijevitsj Legasov, første assisterende direktør ved Kurtjatovinstitutet og en del av gruppen som undersøker Tsjernobylkatastrofen.[6]
 • Stellan Skarsgård − Boris Sjerbina, viseregjeringssjef for ministerrådet og leder for energiministeriet. Han får ordre av Kreml å lede regjeringskommisjonen i Tsjernobyl etter at katastrofen har inntruffet.[7]
 • Emily Watson − Uljana Jurevna Chomjuk, (fiktiv) sjefsfysiker ved det belarusiske atomenergiinstituttet, som blir medlem i gruppen som undersøker katastrofen.[7]
 • Jessie Buckley − Ljudmila Ignatenko, Vasilij Ignatenkos ektefelle.[8]
 • Adam Nagaitis − Vasilij Ignatenko, en 25-årig brannmann som bor i Pripjat.
 • Paul Ritter − Anatolij Djatlov, assisterende sjefsingeniør ved Tsjornobyl kjernekraftverk.[8]
 • Sam Troughton − Aleksandr Akimov, nattskiftets vaktleder
 • Robert Emms − Leonid Fjodorovitj Toptunov, sjefsingeniør med ansvar for reaktorstyring
 • Adam Lundgren − Vyacheslav Brazhnik, turbinoperatør
 • Kar Davies − Viktor Proskuryakov, SIUR-praktikant
 • Jay Simpson − Valerij Perevoztjenko, reaktorseksjonens formann
 • Billy Postlethwaite − Boris Stolyarchuk, kontrollingeniør i enhet 4.
 • Adrian Rawlins − Nikolaj Fomin, sjefsingeniør ved Tsjornobyl kjernekraftverk.[8]
 • Con O'Neill − Viktor Brjuchanov, sjef for Tsjornobyl kjernekraftverk.[8]
 • Donald Sumpter − Zharkov, medlem av Prypjats utøvende komité
 • Barry Keoghan − Pavel, en sivilist som rekrutteres til å bli en likvidator
 • Ralph Ineson − Generalmajor Nikolaj Tarakanov, befalingsmann for likvidatorene
 • Mark Lewis Jones − Generaloberst Vladimir Pikalov, kommandant for Sovjetunionens kjemiske styrker
 • Alex Ferns − Glukhov, gruvearbeidernes arbeidsleder
 • Michael Colgan − Mikhail Sjtjadov, kullindustriminister
 • James Cosmo − Gruvearbeider
 • Alan Williams − Charkov, assisterende KGB-sjef
 • Fares Fares − Bacho, en russisk soldat
 • David DencikMikhail Gorbatsjov, generalsekretær i Sovjetunionens kommunistparti

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b https://deadline.com/2017/07/hbo-sky-chernobyl-miniseries-starring-the-crown-jared-harris-tca-1202136735/; besøksdato: 23. juni 2019.
 2. ^ Denise Petski (26. juli 2017). «‘Chernobyl’ Miniseries Starring ‘The Crown’s Jared Harris Set By HBO & Sky – TCA». Deadline (engelsk). Besøkt 23. juni 2019. 
 3. ^ Mathilde Lea (22. juni 2019). «Slokket reaktorbrannen: -Ble dekket av byller». Dagbladet. Besøkt 23. juni 2019. 
 4. ^ Gessen, Masha (4. juni 2019). «What HBO’s “Chernobyl” Got Right, and What It Got Terribly Wrong» (engelsk). ISSN 0028-792X. Besøkt 7. juni 2019. 
 5. ^ «Chernobyl Podcast». YouTube (engelsk). Besøkt 9. juni 2019. 
 6. ^ Cynthia Littleton (26. juli 2017). «HBO Sets ‘Chernobyl’ Miniseries to Star Jared Harris». Deadline (engelsk). Besøkt 23. juni 2019. 
 7. ^ a b Nellie Andreeva (19. mars 2018). «‘Chernobyl’: Stellan Skarsgård & Emily Watson To Star In HBO & Sky’s Miniseries». Deadline (engelsk). Besøkt 23. juni 2019. 
 8. ^ a b c d Denise Petski (23. mai 2018). «‘Chernobyl’: Paul Ritter, Jessie Buckley, Adrian Rawlins & Con O’Neil Among Cast Additions For HBO/Sky Miniseries». Deadline (engelsk). Besøkt 23. juni 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]