Brannmann

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En brannmann slukker en bilbrann

En brannmann er en person ansatt i brannvesenet, som er utdannet i å slukke branner og redde mennesker og eiendom.

Utdannelsen til brannmann forutsetter et tolv timers førstehjelpskurs og består av henholdsvis en grunnutannelse på 37 timer, samt en funksjonsutdannelse på 148 timer. Den betales vanligvis av kommunen, hvis man ansetter en person som ikke har gjennomført utdannelsen. Likeledes kan utdannelsen tas gjennom avtjenelse av værneplikt hos Beredskabsstyrelsen eller ved å gjennomføre næringslivutdannelsen til redder hos Falck eller Københavns Brandvesen.

Grunnutdannelsen gir personen lov til å fungere som hjelper på et slukningstog. I praksis betyr det at man ikke er røykdykker, men må utlegge slanger, samt fungere som hjelper på en vanntankvogn, slangetender eller dreiestige. Når man har fungert som hjelper i ett år kan man starte funksjonsutdannelsen – dog kan det søkes om dispensasjon herfor hos Beredskabsstyrelsen. Funksjonsutdannelsen gir lov til å fungere som selvstendig på slukningstoget. I praksis er man nå fullt utdannet brannmann, må kjøre med i førsteutrykningen på automobilsprøyten og kan operere som såvel røykdykker som kjemikaliedykker.

Det skilles mellom detidsansatte og fulltidsansatte brannmenn:

  • Deltidsbrannmenn har et «alminnelig» arbeide ved siden av og tilkalles via et varslingssystem.
  • Fulltidsbrannmenn arbeider på brannstasjonen så kjøretøyene kan rykke ut straks etter alarmering.

I Sønderjylland finnes det mange frivillige brannvesen som drives av «deltidsbrannmenn» på frivillig – dvs. ulønnet – basis – men forøvrig på samme vilkår som øvrige redningsberedskaper.

I tillegg har noen kommuner en frivilling styrke tilknyttet typisk som katastrofeberedskap. Disse utdannes ofte til tjeneste andre steder enn i den alminnelige branntjeneste.

Etter å ha oppnådd en viss erfaring, kan man utdanne seg til lagleder. En lagleder kan utdanne seg ytterligere til innsatsleder

I forbindelse med terrorangrepetWorld Trade Senter den 11. september 2001 omkom mange brannmenn, hvilket gjorde korpset til gjenstand for en hittil usett heltedyrkelse, som fikk politikere som New Yorks borgermester Rudy Guiliani, president George W. Bush m.fl. til å la seg fotografere sammen med overlevende brannfolk.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]