Charlton Automatic Rifle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Charlton Automatic Rifle
Charlton Automatic Rifle.jpg
Basisdata
Opphavsland New Zealand New Zealand
Type:Maskingevær
Produsent(er) Charlton Motor,
Electrolux Australia
Innført:1942
Utfaset:1945
Bruker(e):New Zealand
Tekniske data
Kamring .303 BritishRediger på Wikidata
Mekanisme:Gassoperert
Skuddtakt:600 skudd/min
Vekt, uladet:7.3 kg
Lengde:1150 mm
Magasinkapasitet:10 / 30 patroner

Charlton Automatic Rifle er et lett maskingevær fra New Zealand, designet av Philip Charlton i 1941.

Den er en helautomatisk ombygd versjon av Lee-Enfield riflen, som en erstatning for Brengun og Lewisgun maskingevær, som det var stor mangel på i New Zealand under andre verdenskrig.

Den opprinnelige Charlton Automatic Rifle ble bygget på utgåtte Lee-Metford og Magazine Lee-Enfield rifler, fra helt tilbake fra boerkrigen. De var tenkt i bruk som halvautomat, men med mulighet for helautomatisk ild ved nødstilfeller. De brukte standard 10-patroners Lee-Enfield våpenmagasiner, eller 30-patroner Brengun magasiner. De finnes to versjoner, New Zealand versjonen designet og produsert av Charlton Motor Workshops i Hastings, og en versjon produsert i Australia av Electrolux, hvor de bygde om SMLE Mk III* riflen. De var forskjellige av utseende, men hadde samme mekanismer og funksjoner.

Omtrent 1 500 rifler ble produsert på New Zealand, hvor omtrent alle ble ødelagt i en brann kort tid etter andre verdenskrig. Det finnes kun noen få kjente eksemplarer, en på Imperial War Museum i London, en ved National Army Museum i Waiouru på New Zealand, en på Army Museum i Australia, + noen få til.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • 1 2 - bilder