Charlton Automatic Rifle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Charlton Automatic Rifle
Basisdata
OpphavslandNew Zealands flagg New Zealand
TypeMaskingevær
Produsent(er)Charlton Motor,
Electrolux Australia
Innført1942
Utfaset1945
Bruker(e)New Zealand
Tekniske data
Kamring.303 British
MekanismeGassoperert
Skuddtakt600 skudd/min
Vekt7.3
Lengde1150
Magasinkapasitet10 / 30 patroner

Charlton Automatic Rifle er et lett maskingevær fra New Zealand, designet av Philip Charlton i 1941.

Den er en helautomatisk ombygd versjon av Lee-Enfield riflen, som en erstatning for Brengun og Lewisgun maskingevær, som det var stor mangel på i New Zealand under andre verdenskrig.

Den opprinnelige Charlton Automatic Rifle ble bygget på utgåtte Lee-Metford og Magazine Lee-Enfield rifler, fra helt tilbake fra boerkrigen. De var tenkt i bruk som halvautomat, men med mulighet for helautomatisk ild ved nødstilfeller. De brukte standard 10-patroners Lee-Enfield våpenmagasiner, eller 30-patroner Brengun magasiner. De finnes to versjoner, New Zealand versjonen designet og produsert av Charlton Motor Workshops i Hastings, og en versjon produsert i Australia av Electrolux, hvor de bygde om SMLE Mk III* riflen. De var forskjellige av utseende, men hadde samme mekanismer og funksjoner.

Omtrent 1 500 rifler ble produsert på New Zealand, hvor omtrent alle ble ødelagt i en brann kort tid etter andre verdenskrig. Det finnes kun noen få kjente eksemplarer, en på Imperial War Museums i London, en ved National Army Museum i Waiouru på New Zealand, en på Army Museum i Australia, + noen få til.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • 1 2 - bilder