Owen Gun

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Owen Gun
Owen Gun (AWM 018320).jpg
Australske soldater med Own Gun i 1945
Basisdata
Opphavsland Australia Australia
Type:Maskinpistol
Produsent(er) John Lysaght
Innført:1941
Utfaset:1960
Bruker(e):Australske hæren
Tekniske data
Kaliber 9 x 19 mm Luger
Mekanisme:Blowback, åpent sluttstykke
Skuddtakt:700 skudd/min
Vekt, uladet:4.21 kg
Lengde:806 mm
Magasinkapasitet:32 patroner

Owen Gun (Owen Machine Carbine) er en maskinpistol fra Australia, designet av Evelyn Owen i 1939.

Våpenet er det eneste australske våpen som ble brukt under andre verdenskrig, og var standard maskinpistol for den australske hæren gjennom krigen. Våpenet ble produsert av John Lysaght, ca. 50 000 våpen ble produsert mellom 1941 og 1945.

Owen Gun i bruk[rediger | rediger kilde]

Owen Gun var noe større og tyngre enn tilsvarende andre maskinpistoler, men var kjent som et uvanlig pålitelig våpen. Under de harde kampene i jungelen i Ny-Guinea var det vanskelig å vedlikeholde våpen skikkelig og støv og gjørme gjorde at mange eller pålitelige våpen ikke fungerte. Owen Gun var lett og demontere, hadde enda færre deler enn en Stengun og åpninger bak i glidekassen som slapp ut vann, rust og gjørme. Delene hadde også ganske vid toleranse, slik at litt rusk i mekanismen ikke førte til å våpenet låste seg.[1]

Under kampene på Guadalcanal og Salomonøyene byttet australske og newzealandske kommandosoldater ut sine Thompson maskinpistoler med Owen Gun fordi Thompson ikke var diftsikker nok.[2] Både New Zealand, Storbritannia og USA viste interesse for designen, men produksjonen ved John Lysaght var ikke stor nok til å dekke mer enn etterspørselen på hjemmebane.[1] Etter andre verdenskrig ble den også brukt senere av australske tropper i både Koreakrigen og Vietnamkrigen. Den var standard maskinpistol frem til tidlig på 1960-tallet, hvor den ble byttet ut mot F1 maskinpistolen.

Konstruksjon[rediger | rediger kilde]

Den er bygget på direkte blowback, og skyter med åpent sluttstykke. Den er lett igjenkjennbar da den har et topp-montert våpenmagasin og sidemonterte sikter. Den har en stokk som ikke er foldbar, men kom også med pistolgrep.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Owen SMG (Owen Machine Carbine)». militaryfactory.com. Besøkt 2. mai 2013. 
  2. ^ Colin R. Larsen (1946). Pacific Commandos: New Zealanders and Fijians in acton. A History of Southern Independent Commando and First Commando Fiji Guerrillas. Wellington: A. H. and A. W. Reed. s. 96. Besøkt 13. august 2015.