Canaanhund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Canaanhund
Israelsk pariahhund
CanaanDogChakede.jpg
Hundetypespisshund, urhund
OpprinnelseIsrael, Palestina, Jordan, Libanon
Egenskaperbruks- og familiehund
Livsløp10-12
StørrelseMedium (18-25 kg)
Passer forerfarne
Anerkjennelser
FCIGruppe 5, seksjon 6
(FCI #273)
AKCHound
CKCHounds
KCHound
UKCPariahs
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Canaanhund (FCI #273), kjent som Keleb K'naani i hjemlandet Israel, nedstammer fra urgamle pariahunder og urhunder som fantes og fortsatt finnes i Midtøsten. Hunderasen som sådan ble imidlertid skapt på 1900-tallet. Den klassifiseres som primitiv spisshund i gruppe 5, seksjon 6 av Fédération Cynologique Internationale.

Opprinnelse og alder[rediger | rediger kilde]

Canaanhund

Rasen nedstammer fra flere tusen år gamle urhunder og pariahunder, hvis etterkommere den dag i dag lever vilt i tilknytning til Negevørkenen. Rasen må som følge av sitt opphav regnes som relativt primitiv.

Den moderne rasehunden er et resultat av nitid avl og domestisering utført av Dr. Rudolphina Menzel, som ble spurt av Haganah om å utvikle en hund som kunne fungere som vakthund for både det israelske forsvaret og settlerne. Hun valgte ut de beste individene for sitt arbeid med å skape en fullt ut domestisert hunderase. Resultatet har fått navnet Canaanhund.

Utseende, anatomi og fysikk[rediger | rediger kilde]

Av type minner den om andre pariahhunder, f.eks. africanis, australsk dingo og kretahund m.fl. Pelsen er kort eller semi-kort, med slette, harde dekkhår. Underullen varierer med årstid og stedsforhold. Fargen varierer, men grunnfargen er gjerne lys gulbrun til mørkere rødbrun, sort, og sort og brun, med eller uten maske. Halen er middels lang og busket. Hodet er middels langt og har typisk spisshundpreg. Kroppen er rektangulær og buklinjen opptrukket. Vekten er normalt 18–25 kg og skulderhøyden ca. 50–60 cm. Hannhunder blir ofte betydelig større enn tisper.

Bruksområde[rediger | rediger kilde]

Canaanhunden er en ypperlig brukshund som kan brukes til nær sagt alt. På grunn av sin høyt utviklede luktesans har rasen spesielt gode egenskaper som narkotikahund, sporhund og ettersøkshund, noe blant annet det israelske forsvaret har benyttet seg av. Den er også en ypperlig jakthund, og som sådan bruker den både syn, lukt og hørsel like aktivt når den jakter. Denne rasen bjeffer sjelden utenfor sitt domene og kan derfor godt bli en ypperlig ledhund. Hjemme er den en ypperlig vakthund av natur. Den er også en spennede utstillingshund, og rasen regnes også som en kjærlig og snill familiehund.

Lynne og væremåte[rediger | rediger kilde]

Rasen er uavhengig, selvstendig, livlig, modig og svært utholdende. Den er kjent for å knytte sterke bånd til sine eiere og skal være svært varsom med egne barn. Den er reservert og voktsom overfor fremmede, men sjelden aggressiv. Den har imidlertid et tydelig kroppsspråk som lett kan mistolkes som aggressivitet av utenforstående. Den kan også være svært dominant overfor andre hunder. Hunderasen krever regelmessig mosjon og psykiske utfordringer for å trives. Lederskapet bør være konsekvent, men mildt. Dominerende lederskap kan gi uønsket negativ effekt.

Annet[rediger | rediger kilde]

Canaanhund er en sunn hunderase med få eller ingen arvelig belastede sykdommer. Den må børstes regelmessig.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]