Sapsali

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sapsali
sapsaree, sapsal gae
Sapsali
Hundetypemolosser, paria
OpprinnelseSør-Korea
(Koreahalvøya)
Egenskaperfamiliehund, vakthund
Forventet livsløp12-15
Størrelsemellomstor (16-26 kg)
Passer forspesielt interesserte
Anerkjennelser
FCImangler (FCI #)
AKCmangler
CKCmangler
KCmangler
UKCmangler
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Sapsali eller sapsaree er en mellomstor koreansk hund av molossertype, som kan minne om tibetansk apso (Tibetian KyiApso). I hjemlandet Sør-Korea ble den erklært som «nasjonalskatt #368» i 1992, men opprinnelsen er uklar. Mange mener den har eksistert gjennom århundrer, mens andre hevder den ble utryddet og gjenskapt etter andre verdenskrig og Koreakrigen.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Sapsali nevnes i koreansk historie som «en hund med åndelige evner». De eldste kildene man har for sapsali-lignende hunder stammer fra gamle veggmalerier i gravkamre som dateres til perioden 37 f.Kr til 668 e.Kr[1], men om dette er samme hund er vel heller tvilsomt. Den skal blant annet kunne fordrive onde ånder. General Kim Yu-sin, fra det tapte kongedømmet Silla (omkring 400 e.Kr.), var blant annet kjent for å ha bragt med seg slike hunder til slagmarken, nettopp på grunn av hundens åndelige egenskaper.

Under japanernes kolonistyre mellom 1910 og 1945 ble denne hunden nesten utryddet av de militære japanske styrkene, som brukte pelsen til klær i det kalde klimaet.[1] Det hevdes at 100 000–500 000 ble slaktet årlig. Under Koreakrigen på 1950-tallet ble bestanden ytterligere redusert, og omkring 1969 var den nær utryddet. På 1980-tallet skal det kun ha vært åtte slike hunder igjen i Sør-Korea, og den amerikanske genetikeren Ha Ji-Hong (professor ved Kyungpook National University) får æren for å ha reddet typen, gjennom et intensivt avlsarbeide.[1] I dag teller bestanden cirka 3 000 individer, hvorav cirka 500 er dedikert som avlshunder for prosjektet.

Dagens sapsali stammer opprinnelig fra Nord-Gyeongsang provinsen, men hunden var tidligere utbredt over hele Koreahalvøya. Sapsali er en mellomstor hund med lang, ragget pels, som finnes i en rekke farger og kombinasjoner. Den spesielle pelsen gir den et «labbetuss» uttrykk, ala Old english sheepdog, men sapsali bærer den buskete halen i bue over ryggen og er betydelig mindre av størrelse. Skulderhøyden er cirka 46–56 cm og vekten ligger rundt 16–26 kg, avhengig av kjønn og type.[1]

Til tross for sin anerkjennelsen som nasjonalskatt i hjemlandet har denne hunden ikke oppnådd internasjonal anerkjennelse som egen hunderase ennå, selv om både Korean Canine Club (FCI) og Korean Kennel Club anerkjenner rasen lokalt.[1]

Egenskaper[rediger | rediger kilde]

Sapsali regnes om en ypperlig vakthund og en god familiehund i hjemlandet. Den er hengiven og trofast overfor sine egne, men svært voktsom overfor fremmede. Omkring en fjerdepart av den koreanske befolkningen spiser hundekjøtt, men sapsali er ikke en mathund, slik koreansk hund er. Det har blitt importert slike hunder til USA, til tross for at det er strengt forbudt å eksportere dem fra hjemlandet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]