Koreansk chejudo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Koreansk chejudo
Koreansk jeju-do, chejudohund
Koreansk chejudo
Hundetypeurhund, pariahund, spisshund
OpprinnelseJeju, Sør-Korea
Egenskaperjakthund, vakthund
Forventet livsløp8-12
Størrelseliten/mellomstor (10-18 kg)
Passer forspesielt interesserte
Anerkjennelser
FCIUgruppert (FCI #)
AKCUgruppert
CKCUgruppert
KCUgruppert
UKCUgruppert
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Koreansk chejudo eller koreansk jeju-do er en av tre opprinnelig koreanske urhunder, sammen med koreansk jindo og sapsali. I hjemlandet Sør-Korea regners alle tre som nasjonalskatter, men bare de to siste er stambokførte.

Chejudohund stammer fra øya Jeju (Chejudo), sør for det koreanske fastlandet, og er mindre enn sine to slektninger. Koreansk chejudo er en typisk spisshund av urhundtype. Den er med stor sannsynlighet en etterkommer av asiatisk dingo, men man vet lite om hundens «renhet» i forhold til dette slektskapet i dag. Det finnes imidlertid klare indikasjoner som peker mot et felles opphav med koreansk jindo.[1]

Koreansk chejudo er en liten-mellomstor urhundlignende spisshund med kort, glatt og tett tilliggende pels. Pelsen finnes i en rekke farger og kombinasjoner. Halen har buskete behåring på undersiden og bæres i en bue over ryggen. Skulderhøyden er typisk 40-46 cm og vekten normalt 10-18 kg, avhengig av type og kjønn.

Koreansk chejudo regnes som en nasjonalskatt og brukes ikke som mathund i hjemlandet, der omkring en fjerdepart av befolkningen spiser hundekjøtt.

Referanser[rediger | rediger kilde]