Kampucheisk razorback

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kampucheisk razorback
kampucheisk ridgeback, kambodsjansk ridgeback m.m.
Hundetypespisshund, urhund, pariahhund
OpprinnelseKambodsja, Laos
Egenskapervakthund, jakthund
Livsløp8-14 år
Størrelsemellomstor (15-27 kg)
Passer foreksperter
Anerkjennelser
FCIIngen
(FCI #)
AKCIngen
CKCIngen
KCIngen
UKCIngen
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Kampucheisk razorback eller kambodsjansk razorback er en langhåret urhund med en såkalt mothårskam (ridgeback) på ryggen. Typen er unik for området mellom grensestrøkene mot Laos og hovedstaden Phnom Penh i Kambodsja. Den er svært sjelden.

Kampucheisk razorback ble oppdaget i Mekongdalen i Kambodsja. Man antar at typen er nært beslektet med Boranhund, og da spesielt den varianten som kalles Phu Quoc hund. Den skiller seg imidlertid fra denne gjennom å være generelt større, ha bredere skalle og langhåret pels. Ørene er bredt ansatt og stående. Øynene er mørke og plassert framovervendt i skallen, som har markert stopp. Halen bæres sabelformet og har kraftig busket behåring (spesielt på undersiden). Hårkammen på ryggen er tydelig definert og består av inntil 5 cm lange pelshår som står opp som en børste. Pelsfargen kan variere og hundene kan dessuten ha ulike mønstre.

Kampucheisk razorback kan bli opp mot 25-27 kg tung og 50-55 cm høy. Tispene er som regel betydelig mindre enn hannene.

Kampucheisk razorback er utmerkede jakthunder, men det er kjent at disse hundene også spiser avfall etter mennesker når det ikke strekker til med annet bytte. I hjemlandet har ikke befolkningen et eget navn på hundetypen, som rett og slett kalles hund. Som andre primitive hunder er den en ypperlig vakthund.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]