Pungsanhund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pungsanhund
poongsanhund, poong-san gae/kae
Pungsanhund
Pungsanhund
Hundetypespisshund, urhund, pariahhund
OpprinnelseNord-Korea
Egenskaperjakt-, vakt- og familiehund
Forventet livsløp10-14
Størrelsemiddels (14-25 kg)
Passer forspesielt interesserte
Anerkjennelser
FCIIngen! (FCI #)
AKCIngen!
CKCIngen!
KCIngen!
UKCIngen!
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Pungsanhund (poong-san gae/kae) er en mellomstor spisshundlignende urhundtype med opprinnelse fra fjellene i Pungso (Kaemaplatået) i Kimhyonggwon (tidligere kjent som Pungsan), sørøst i Ryanggang regionen i Nord-Korea. Den er endemisk for dette området og har levd der som pariahund gjennom århundrer.

Opprinnelse og alder[rediger | rediger kilde]

Pungsanhund minner mye om koreansk jindo og kan ha et felles opphav med denne og østsibirsk laika (slik noen hevder), men dens nærmeste slektning er den i vesten helt ukjente miryanghunden[1] fra regionen Sør-Gyeongsang i Sør-Korea.

Pungsanhund ble erklært å være en nasjonalskatt i Korea i 1942. Under andre verdenskrig ble denne og andre lignende koreanske hunder (ikke koreansk jindo) slaktet ned av japanske invasjonsstyrker for skinnets skyld. I ettertid har det blitt anslått av forskere at inntil 300 000 hunder (alle raser inkludert) måtte bøte med livet for at japanske soldater ikke skulle fryse. Etter at Koreakrigen endte i 1953, har det imidlertid vært vanskelig å få tilgang på adekvat informasjon om pungsanhund. Man vet imidlertid at nordkoreanske myndigheter tok affære for å sikre hundens framtid. Det ble blant annet bygd kenneler for avl, som kontrolleres av myndighetene. Alle kull blir nøye registrert og skjebnen til hver enkelt hund styrt. Hunden brukes for det meste som brukshund av de milliære styrkene i landet.

I dag hevdes det at renrasede pungsanhunder kun finnes blant de militære styrkene i Nord-Korea. Den 13. juni 2000 ble imidlertid to ekte pungsanhunder (valper) gitt i gave til den sørkoreanske presidenten Kim Dae-jung av nordkoreanske myndigheter, i forbindelse med toppmøtet som fant sted mellom de to statene. Valpene fikk navnet Woo-ree og Doo-ree , som betyr henholdsvis vi (sammen) og to. På 1990-tallet begynte det imidlertid å spre seg et rykte om at pungsanhunder var blitt smuglet ut av Nord-Korea. Snart dukket det også opp oppdrettere utenfor landet som hevdet å kunne tilby ekte pungsanhunder, men dette ble tilbakevist av nordkoreanske myndigheter. Så langt kjent har denne hunden aldri blitt eksportert ut av hjemlandet før 2000.

Dessverre er ellers svært lite kjent om denne urhunden, som trolig er minst like gammel som jindohunden, men noe større og kraftigere. Den er hvit eller kremhvit i fargen, og pelsen er tettere og kraftigere enn jindohundens. Pungsanhund skal, i likhet med koreansk jindo, være en usedvanlig dyktig jakthund, som alene nedlegger villsvin. Russiske jegere skal også ha brukt denne hunden som jakthund på tiger. Den blir imidlertid ikke akseptert av de store internasjonale kennelklubbene.

Annet[rediger | rediger kilde]

Pungsanhund og amerikansk poongsan er ikke identiske. Sistnevnte er en moderne nordamerikansk gjenskapning som ble avlet fram på 1990-tallet i USA. Opphavet er uekte pungsanhunder som kom til USA fra Asia, under dekke av å være ekte pungsanhunder smuglet ut fra Nord-Korea. Dette medførte imidlertid ikke riktighet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


zoologistubbDenne zoologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.