Kretahund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kretahund
Kritikos lagonikos
Cretan Hound at Athens International Dog Show, October 1997.jpg
Hundetypespisshund, urhund, pariahhund
OpprinnelseKreta, Hellas
EgenskaperJakt-, vakt og familiehund
Livsløp10-14
StørrelseMellomstor (15-20 kg)
Passer forSpesielt interesserte!
Anerkjennelser
FCIGr. 5 seksjon 7 (Hellas)
(FCI #)
AKCIngen!
CKCIngen!
KCIngen!
UKCIngen!
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Kretahund, eller kritikos lagonikos som er det offisielle navnet gresk kennelklubb har gitt denne pariahhunden, er en primitiv hunderase med røtter som går flere tusen år tilbake i tid. Som sådan er det dokumentert at det på Kreta, hvor denne hunden egentlig hører hjemme, har eksistert lignende hunder i mer enn 4 000 år.

Opprinnelse og alder[rediger | rediger kilde]

Kretahund

Det opprinnelige navnet på denne hunden er kritikos ichnilatis. Gjennom tusener av år har den levd som pariahhund. Den har formert seg fritt og har overlevd inn i vår tid som følge av den «sterkestes rett». Den sosialøkonomiske utviklingen på Kreta i nyere tid førte imidlertid til at den opprinnelige hunden holdt på å dø ut på 1900-tallet, så i den grad dagens kretahunder regnes som en urgammel rase, er det gjennom den opprinnelige kretahunden.

De siste 20 årene har en gruppe mennesker forsøkt å redde kretahunden, gjennom bevisst avl på individer som tilfredsstiller de krav som ble satt for en rasestandard. Og de ser ut til å ha hatt suksess. Gresk kennelklubb, som er medlem av FCI, har nylig anerkjent rasen under navnet kritikos lagonikos (kretahund). Klubben har også søkt om internasjonal anerkjennelse for rasen, som i såfall blir klassifisert som en primitiv spisshund i FCIs gruppe 5 seksjon 7.

Utseende, anatomi og fysikk[rediger | rediger kilde]

Kretahund er en slank, men muskuløs og langbeint spisshundtype som gir et typisk pariahhund-uttrykk. Høyden er normalt 52–60 cm hos hanner og 50–58 cm hos tisper. Vekten ligger vanligvis på ca. 15–20 kg, avhengig av kjønn.

Pelsen er kort og glatt, ofte litt lenger langs sidene av nakken, bak på lårene og langs undersiden av halen. En rekke farger er tillatt. Hodet er typisk trekantet og noe langstrakt, og ørene, som er svært bevegelige, vanligvis spisse og stående, men de kan også legges bakover på ulvevis. Halen, som er forholdsvis lang, bæres vanligvis i en krøll over ryggen, men når hunden hviler eller løper strekkes den ut på myndevis og brukes aktivt som balanseror. Kretahund er en svært hurtig og spretten hund, som har et løpesett som er nærmest identiskt med myndenes.

Bruksområde[rediger | rediger kilde]

Kretahund er en jakthund som aktivt benytter både syn, lukt og hørsel når den jakter. Den er svært hurtig, lettvint og fungerer meget godt i ulendt terreng, utholdende som den er. Den er ypperlig til såvel hetsjakt som sporhund, og fordi den sjelden bjeffer utenfor sitt domene, vil den også trolig kunne bli en ypperlig ledhund. Den kan også benyttes til mange andre jaktformer. Kretahund utgjør også et ypperlig valg til mange former for hundesport. Den er dessuten en god vakthund og en stødig familiehund, selv om den nok passer best for folk med erfaring i å håndtere primitive hunder.

Lynne og væremåte[rediger | rediger kilde]

Kretahund er en livlig og behendig rasehund som trenger såvel fysiske som psykiske utfordringer for å trives. Dette er en primitiv hunderase som naturlig er reservert og derfor kan virke sky overfor fremmede. Den er imidlertid både leken og tillitsfull overfor de den kjenner og liker, og den vil naturlig vokte medlemmer i familien og eiendommen. Den skal utgjøre en habil familiehund, men den trenger et aktivt miljø og en klar og tydelig leder. Det fortelles at den er ivrig etter å lære nye ting.

Annet[rediger | rediger kilde]

Rasen er ikke befengt med arvelig belastede sykdommer. Så langt kjent finnes ikke slike hunder utenfor Hellas, men unntak av en import i Tyskland og i Finland.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]