Sclerogibbidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sclerogibbidae
Sclerogibbidae
Vitenskapelig(e)
navn
:
Sclerogibbidae
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Årevinger
Overfamilie: Chrysidoidea
Antall arter: ca. 30 kjente, 5 i Europa
Habitat: i spinn av spinnfotinger
Utbredelse: varme, tørre områder over hele verden
Delgrupper:

Sclerogibbidae er en familie av stilkvepser. De er en ganske artsfattig familie, med ca. 30 kjente, nålevende arter. De er knyttet til spinnfotinger (Embioptera) og larven utvikler seg som parasitoider på nymfetstadiet av disse. Selv om gruppen i dag er artsfattig, er den gammel. Arten Sclerogibbodes embioleia er beskrevet fra begynnelsen av kritt-tiden.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små (1 – 6 mm), slanke, svarte vepser. Hannene er fullt vingede, hunnene ofte vingeløse. Hodet er mer eller mindre trekantet sett fra siden, med nyreformede fasettøyne. Antennene er nokså kraftige, trådformede, og består av 20 eller flere ledd. De er festet under en "hylle" som skyter fram fra ansiktet. Forkroppen (thorax) er avlang og smal. Beina er nokså korte og kraftige, mellom- og bakbeina er festet nær bakkanten av thorax, langt skilt fra frambeina. Vingene, om de finnes, er avrundede, med utydelig vingemerke (pterostigma). det er en eller to lukkede celler rundt midten av forvingen. Bakkroppen er slank, med seks synlige ryggplater (tergitter), festet til forkroppen med en kort "stilk".

Levevis[rediger | rediger kilde]

Denne familien lever som parasitoider på insektordenen spinnfotinger (Embioptera). Disse lever selskapelig inne i tette silkespinn på trestammer eller lignende. Sclerogibbidene er sjeldne insekter, de fleste funnene er fra tørre og halvtørre områder.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Familien er utbredt over hele verden i varme områder. I Amerika og Australia forekommer bare slekten Probethylus. I Europa er det kjent fem arter i slektene Poggiana og Sclerogibbus. Afrika har 14 kjente arter fordelt på tre slekter. Gruppen finnes også i Sørøst-Asia.

Systematisk inndeling / europeiske arter[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Penteado-Dias, A.M. & von Achterberg, C. (2002) First record of the genus Probethylus Ashmead (Sclerogibbidae: Probethylinae) from Brazil, with descriprion of a new species. Zool. Med. Leiden 76: 105-107. [1]
  • Sclerogibbid wasps of Africa and Madagascar. [2]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]