Rhopalosomatidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Rhopalosomatidae
Olixon sp.
Olixon sp.
Vitenskapelig(e)
navn
:
Rhopalosomatidae
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Årevinger
Overfamilie: Vespoidea
Antall arter: 37, ikke i Europa
Habitat: åpne områder
Utbredelse: kosmopolitter bortsett fra Palearktis
Delgrupper:

Rhopalosomatidae er en familie av årevinger som tilhører gruppen broddvepser (Aculeata). Det er en artsfattig gruppe med 37 kjente, nålevende arter fordelt på fire slekter, i tillegg kjenner man to slekter fra fossiler. De er parasitoider, larvene snylter på sirisser (Gryllidae).

Rhopalosoma sp. ligner praktvepser i underfamilien Ophioninae


Utseende[rediger | rediger kilde]

Små til middelsstore (2 – 10 mm), slanke vepser med kraftige bein. De ligner på veivepser (Pompilidae), andre ligner på praktvepser (Ichneumonidae) eller maur. Hodet er forholdsvis lite, høyere enn langt, med ovale eller nyreformede fasettøyne og forholdsvis lange palper. Hos slekten Olixon, som har reduserte vinger, har hodet skarpe bakhjørner. Antennene er lange og sylindriske, og består av 13 ledd. Forkroppen (thorax) er fint hårete på ryggsiden, blank på sidene. Hos Olixon er den påfallende smal, parallellsidig, hos andre grupper ser den mer vanlig ut. Beina er ganske lange, lårene spoleformede, leggene med temmelig lange sporer, føttene lange og slanke. Vingene kan være store, lange og smale eller redusert til køllelignenden stumper. Bakkroppen er slank med seks synlige ryggplater (tergitter), festet til forkroppen med en kort "stilk" (petiolus).

Levevis[rediger | rediger kilde]

Denne familien er parasitoider som snylter på nymfestadiet av sirisser (Gryllidae). Larvene er ektoparasitoider, det vil si at de sitter på utsiden av verten, men de omgir seg med en sekklignende utposning som ligner den som familien Dryinidae danner på sikader.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Rhopalosomatid wasps of Africa and Madagascar. [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]