Heterogynaidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Heterogynaidae
Heterogynaidae
Vitenskapelig(e)
navn
:
Heterogyna spp.
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Årevinger
Overfamilie: Apoidea
Familie: Heterogynaidae
Antall arter: 8 i verden, én i Europa, ikke funnet i Norge
Habitat:
Utbredelse: kjent fra Madagaskar, Botswana og det østlige middelhavsområdet
Delgrupper:
  • Heterogyna

Heterogyna spp. er en slekt som utgjør en familie for seg selv av solitære årevinger. Den blir plassert i gruppen Apoidea, som omfatter bier og gravevepser, og er trolig søstergruppen til alle de andre familiene i denne gruppen. Det er kjent åtte arter, i Europa finnes bare arten Heterogyna protea.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Hunnene er vanligvis kortvingete, hannene har normalt utviklede vinger. Hannene er små, slanke, brunlige vepser. Hodet er middels stort med ovale fasettøyne, festet til forkroppen med en markert "hals". Antennene er lange og sylindriske, palpene er temmelig lange og tynne. Kroppen er uten synlige hår, ganske slank. Beina er middels lange og kraftige, leggene med nokså lange sporer. Forbeina er festet fremst på thorax, mellom- og bakbeina bakerst. Vingene er brunlige med tydelig vingemerke og fire (2 x 2) lukkede celler bak dette. Bakkroppen er middels stor, festet til forkroppen med en kort "stilk" (petiolus).

Levevis[rediger | rediger kilde]

Ingenting er kjent om biologien til disse sjeldne insektene. Den lille kroppsstørrelsen og det at hunnene er kortvingede kan tyde på at de er parasitoider.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

De åtte kjente artene har en ganske spredt utbredelse. Tre av dem lever på Madagaskar, videre er slekten kjent fra Botswana og fra det østlige middelhavsområdet.

Systematisk inndeling / europeiske arter[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]