Borgen (Ullensaker)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Borgen
LandNorges flagg Norge
FylkeViken
KommuneUllensaker
Postnummer2040 Kløfta
Areal0,6 km²
Befolkning1 477[a] (2022)
Bef.tetthet2 461,7 innb./km²
Kart
Borgen
60°05′38″N 11°12′47″Ø

Borgen har hatt en betydelig boligvekst de siste årene
Alfhallen på Borgen er bla. hjemmearene for Borgen Idrettslag

Borgen er et tettsted i Ullensaker kommune i Akershus. Tettstedet har 1 477[1] innbyggere per 1. januar 2022, og ligger 6,5 kilometer nordøst for Kløfta og omtrent ni kilometer sør for kommunesenteret Jessheim. Riksvei 2 deler tettstedet i to deler, med hovedtyngden av befolkningen på den nordlige delen.

På Borgen ligger barneskolen Borgen skole som har ca. 135 elever. Tettstedet har også to barnehager, Borgen FUS Barnehage og Læringsverkstedet Borgen.[2] Borgen Idrettslag har aktiviteter innen blant annet fotball, håndball, skisport og sykkelsport.

Historie[rediger | rediger kilde]

Tettstedet har fått navnet etter en gruppe gårder som ligger plassert rundt et forhøyet bergplatå. Det er mulig at det under jernalderen lå en borg i området, men det er ikke funnet spor etter dette.[3] I følge Riksantikvaren er det registrert tre arkeologiske funn i området, blant annet en "usedvanlig forseggjort" øks fra steinalderen som ble funnet ved Vesledammen i 1935.[3][4] Under en undersøkelse i sammenheng med flytting av Riksvei 2 ble det funnet rester etter et annlegg for jernproduksjon, trolig fra vikingtiden.[3] I middelalderen lå kirken Lund Sta. Margareta ved Nedre Lund.[5]

Den wingerske kongevei ble anlagt gjennom Borgen på midten av 1600-tallet, og i 1699 fikk Holen gård bevilling til å drive gjestgiveri, noe de gjorde i 150 år. Grenda trakk tidlig til seg håndverkere, og gårdene i området hadde mange husmannsplasser. I 1886 ble Borgen Meieri opprettet, og dette ble starten på Borgen som tettsted. På grunn av vegen mot Kongsvinger var Borgen lenge et populært stoppested for reisende, og hadde både butikk, bakeri, og etterhvert bensinstasjon og bilverksted.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Statistisk sentralbyrå. 14. desember 2022. Besøkt 21. desember 2022. 
  2. ^ «Oversikt over barnehagene». Ullensaker Kommune. Besøkt 7. oktober 2023.  Sjekk datoverdier i |besøksdato= (hjelp)
  3. ^ a b c d «Kulturhistorisk Stedsanalyse - Borgen» (PDF). Ullensaker Kommune. Besøkt 10. juli 2023. 
  4. ^ «Kulturminnesok.no - Borgen, Ullensaker». Riksantikvaren. Besøkt 12. juli 2023. «Vakker skafthulløks av stein, y sta, ble funnet i forbindelse med anlegg av vannverk i åsene N for Borgen-gårdene. 2 mindre vannreservoarer ble anlagt, den nedre på Borgenfjellet der det ble kjørt ut masse fra ei myr i 1935. Øksa ble f dypt i myra, fortalte Hans Strøm, som selv var tilstede. Den var usedvanlig forseggjort.» 
  5. ^ «Middelalderske kirkesteder i Akershus fylke» (PDF). Riksantikvaren. Juni 2015. Besøkt 10. juli 2023. 
Denne Vikenrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.