Bonaires flagg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bonaires flagg (forhold 2:3)

Bonaires flagg[1] har fargene gult, sort, rødt, hvitt og blått. Plasseringen av farger og symboler er fastlagt etter matematiske forhold.

Symbolikk[rediger | rediger kilde]

Flaggets «ring» forestiller et kompass og viser til at Bonaires innbyggere er gode sjøfolk og fiskere. På ringen er fire likesidede trekanter plassert. Disse symboliserer at alle mennesker er like mye verd, uansett om de kommer fra nord, øst, sør eller vest. Uansett hvor man hadde vokst opp på øyen, alle var like mye verd.

Den røde stjernen med seks tagger er bygget opp av to likesidede trekanter. Den symboliserer Bonaires seks opprinnelige landsbyer, Playa, Nikiboko, Tera Korá, Antriol, Nort Saliña og Rincón. Den røde fargen symboliserer blodet, øyboernes vilje til å overleve.

Den gule delen symboliserer solen og øyens blomster. De fleste opprinnelige blomstene på Bonaire er gule, som for eksempel Kibrahacha, Anglo og kaktusblomstene.

Hvitt står for fred og internasjonalisme.

Sjøen med sine høye bølger utgjør den blå delen av flagget, som også symboliserer bonaireanenes mot. Under den annen verdenskrig deltok mange som sjøfolk for å holde oljetransporten fra Venezuela i gang. Av disse døde ca. 80% etter at skipene de var ombord på hadde blitt torpedert av ubåter.

Flagget ble offisielt tatt i bruk 11. desember 1981.[2] Vexillologen Whitney Smith deltok i utformingen av flagget.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Den nederlandske artikkelen er dels basert på et intervju med Frans Booi, formannen i kommisjonen som fremstilte flagget.
  2. ^ Flags of the World (2006): Bonaire (Netherlands Antilles) Arkivert 1. oktober 2007 hos Wayback Machine., besøkt 11. juni 2007.