Hopp til innhold

Panamas flagg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Flaggets størrelsesforhold: 2:3

Panamas flagg flagg er delt i fire deler i fargene hvitt, rødt og blått. Flagget har to hvite felter, det ene øverst ved stangen og det andre nederst i flaggets frie ende. Det blå feltet er plassert i dukens nedre del ved stangsiden, mens det røde feltet er å finne i flaggdukens ytre og øvre del. I de to hvite feltene er det plassert en blå og en rød stjerne. Flagget benyttes i størrelsesforholdet 2:3.

Flagget ble antatt 20. desember 1903 etter at den panamanske revolusjonen lyktes i å løsrive landet fra Colombia. Det ble provisorisk godkjent av parlamentet 4. juni 1904 og endelig godkjent i 1925.

Fargene i Panamas flagg knyttes til de to store, historisk dominerende partiene i landet. Det blå og det røde i flagget symboliserer etter dette henholdsvis det konservative partiet og det liberale partiet. Det hvite står for fred mellom partiene, mens den balanserte inndelingen av flaggets felter representerer de jevnlige maktskiftene mellom partiene (rotasjon). Den blå stjernen står for renhet og ærlighet, mens den røde stjernen står for lov og autoritet. Blått og rødt knyttes også til de to havene som vasker Panamas kyster: Atlanterhavet og Stillehavet.

Flagget benyttes i identisk form som nasjonalflagg, handelsflagg, statsflagg, og orlogsflagg.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Album des pavillons nationaux et des marques distinctives. National flags and distinctive markings, Service hydrographique et océanographique de la marine, Brest, 2000
  • Whitney Smith: Den store flagbog. Alverdens flag gennem tiderne, København, 1977