Hopp til innhold

Chiles flagg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Chiles flagg

Chiles flagg er delt i hvitt over rødt og har en blå kanton med en hvit femtakket stjerne. Flagget er i størrelsesforholdet 2:3. Det benyttes i uforandret form i alle funksjoner som nasjonalflagg, handelsflagg, statsflagg og orlogsflagg.

Rødt står for frihetskampen, blått for himmelen og hvitt for snøen i Andesfjellene. Den hvite stjernen i det blå feltet viser at Chile er en enhetsstat.

Flagget har vært Chiles nasjonalflagg siden 18. oktober 1817. Det ble benyttet ved uavhengighetserklæringen av 1817. José Ignacio Zenteno, forsvarsminister under Bernardo O'Higgins krediteres for iden bak flagget, mens Antonio regnes som den som har tegnet det. Andre tillegger æren for å ha tegnet flagget til Gregorio de Andía y Varela. Flaggets enkelte bestanddeler ble spesifisert i 1854, mens stjernens størrelse ble fastsatt i 1922.

Før Chiles nåværende flagg ble tatt i bruk, ble det benyttet to vannrett stripede trikolorer. Først et flagg i blått, hvitt og gult fra 1810 til 1814, deretter et flagg i blått, hvitt og rødt fram til 1816.

Orlogsgjøs

[rediger | rediger kilde]

Orlogsgjøsen som benyttes av skip i Chiles sjøforsvar er en blå duk med en enkelt hvit stjerne.

Presidentflagg

[rediger | rediger kilde]

Presidentflagget har riksvåpenet i midten. Det sentrale motiver i riksvåpenet er et skjold, delt i blått over rødt og med en hvit stjerne i midten. Skjoldet er flankert av en andeshjort og en kondor. Mottoet lyder «Por la razón o la fuerza».

Litteratur

[rediger | rediger kilde]
  • Album des pavillons nationaux et des marques distinctives. National flags and distinctive markings, Service hydrographique et océanographique de la marine, Brest, 2000
  • Gaston Soublette: La estrella de Chile', Valparaiso, 1984

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]