Mexicos flagg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mexicos nasjonalflagg

Mexicos nasjonalflagg er delt inn i tre vertikale områder. Fargene, fra venstre mot høyre, er grønn, hvit og rød. I midten av den hvite stripen er riksvåpenet. Betydningen av de tre fargene har endret seg opp gjennom årene, men de ble tatt i bruk av Mexico etter frigjøringen fra Spania. Det nåværende flagget ble offisielt i 1968, men den samme utformingen av flagget har vært i bruk helt siden 1821.[1] Den gjeldende loven om nasjonalsymboler som regulerer bruken av nasjonalflagget har vært på plass siden 1984.

Opp gjennom historien har flagget blitt endret åtte ganger, da utformingen av riksvåpenet og forholdet mellom flaggets lengde og bredde har blitt modifisert. Riksvåpenet har allikevel hele tida inneholdt de samme elementene: en ørn på toppen av en kaktus som holder en slange med klørne. Kaktusen befinner seg på en stein som stikker opp av en innsjø. Dette bildet stammer fra en aztekisk legende som forteller at gudene ba dem bygge en by hvor de så en ørn spise en slange på en kaktus. Denne byen er nå hovedstaden Mexico by. Det nåværende nasjonalflagget, som kalles «Det fjerde nasjonalflagget», brukes også på skip som er registrert i Mexico.

Fargenes betydning[rediger | rediger kilde]

Fargene stammer opprinnelig fra banneret til De tre garantistenes armé, som varte fra 1821 til 1823. Fargene hadde da de følgende betydningene[1]:

Men fargenes betydning ble endret som følge av Benito Juárez' sekularisering av landet. De nye betydningene av fargene er:

  • Grønn: Håp
  • Hvit: Enhet
  • Rød: Heltenes blod

Siden Artikkel 3 i flaggloven ikke gir fargene noen offisiell symbolisme, kan de også gis andre betydninger.

Banderas monumentales[rediger | rediger kilde]

I 1999 startet president Ernesto Zedillo et program for å reise gigantiske flagg rundt om i landet.[2] Las banderas monumentales (de monumentale flaggene) ble plassert på flere steder som har stor betydning for landet. Flaggene skulle måle 14,3 ganger 25 meter, og flaggstanga er rundt 50 meter høy. Det kanskje mest kjente bandera monumental befinner seg ved Plaza de la Constitución i Mexico by.

Det største bandera monumental er plassert på Mirador del Obispo i Monterrey. Selve flagget måler 50 ganger 28,6 meter og veier 230 kilogram. Flaggstanga er 100,6 meter høy og veier 120 tonn. Dette er fire ganger større enn de fleste andre banderas monumentales.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Flag of Mexico | Colors, Symbolism, and History | Britannica». www.britannica.com (engelsk). Besøkt 26. juli 2023. 
  2. ^ «México, la tierra de las banderas monumentales». Obras (spansk). 22. februar 2013. Besøkt 26. juli 2023.