Rincón (Bonaire)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 12°14′49,2″N 68°19′4,8″V Rincón er det eldste av de to tettstedene på den antillianske øyen Bonaire. Per 25. april 2007 hadde landsbyen ca. 1 788 innbyggere. Fritt oversatt fra spansk betyr landsbyens navn utpost, noe som stemmer da den ligger nord på øyen i god avstand fra Kralendijk. Rincón er kjent for å være en av de mest autentiske landsbyene på de nederlandske Antillene, stedet er mye mindre orientert mot turisme enn for eksempel Kralendijk er.

Rincóns plassering er uvanlig for slike gamle landsbyer, oftest ligger disse ved kysten slik at de kan nås med skip. Denne landsbyen er derimot plassert i en dal litt inne på øyens nordside, usylig fra sjøen og dermed på sikker avstand fra piratenes og stormakters herjinger. Stedet ble grunnlagt i det 16. århundre, blant annet av spanjoler, straffedømte og krigsfanger. I samme område ligger også Washington-Slagbaai National Park.

Da spanjolene forlot Bonaire, ble alle øyens innbyggere tatt med som slaver til andre eiendommer i Sør-Amerika. Senere overtok nederlenderne øyen, og bragte med seg slaver fra Afrika som blant annet ble satt i arbeid i saltutvinningen. Disse slavene ble forlagt i Rincón. Fremdeles var det rundt ti timers gange til nærmeste sted der salt ble utvunnet, og slavehyttene langs kysten ved saltutvinningsstedene vitner fremdeles om slavenes dårlige levevilkår – samtidig som de er minnesmerker over dem.

Det er Marsche Chikitu, torgdag, hver lørdag, og en gang i måneden arrangeres et større marked. Dessuten har Rincón flere festivaler, blant annet den årlige Simadan (innhøstings-) festivalen, Dia di San Juan, Dia di Rincón (30. april) og Bari-festivalen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]