Rincón (Bonaire)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Rincón er det eldste av de to tettstedene på den nederlandske øyen Bonaire. Per 25. april 2007 hadde landsbyen ca. 1 788 innbyggere. Fritt oversatt fra spansk betyr landsbyens navn utpost, som kanskje kommer av at den ligger nord på øyen i god avstand fra hovedstaden Kralendijk[trenger referanse].

Rincóns plassering er uvanlig for slike gamle landsbyer - oftest ligger disse ved kysten slik at de kan nås med skip. Denne landsbyen er derimot plassert i en dal litt inne på øyens nordside, usynlig fra sjøen og dermed på sikker avstand fra piratenes og stormaktenes herjinger. Stedet ble grunnlagt i det 16. århundre, blant annet av spanjoler, straffedømte og krigsfanger. I samme område ligger også Washington-Slagbaai National Park.

Da spanjolene forlot Bonaire, ble alle øyens innbyggere tatt med som slaver til andre eiendommer i Sør-Amerika. Senere overtok nederlenderne øyen, og brakte med seg slaver fra Afrika som blant annet ble satt i arbeid i saltutvinningen. Disse slavene ble forlagt i Rincón. Fremdeles var det rundt ti timers gange til nærmeste sted der salt ble utvunnet, og slavehyttene langs kysten ved saltutvinningsstedene vitner fremdeles om slavenes dårlige levevilkår – samtidig som de er minnesmerker over dem.

Det er Marsche Chikitu, torgdag, hver lørdag, og en gang i måneden arrangeres et større marked. Dessuten har Rincón flere festivaler, blant annet den årlige Simadan (innhøstings-) festivalen, Dia di San Juan, Dia di Rincón (30. april) og Bari-festivalen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]